Hüppa postitusse
Postitatud
comment_50878

Jõudu kõigile BMW meestele.

Järjekordselt olen siis tegemas teemat enda jaoks uude foorumisse, kuna seda siis tingib margi muutus garaazis.
Senimaani tegelenud vist juba üle 10 aasta Golfidega, aga kuna viimane projekt (http://foorum.turboclub.ee/viewtopic.php?f=5&t=8130) osteti ootamatult käest, siis otsustasin ka juba marki vahetada ja mille peamislelt tingis ka soov proovida teis veoskeemi.
Uuemaid autosid väga projektideks pole tahtnud senimaani osta ja sellena meeldivad mulle ikkagi autod, mille aasta arv jääb alla 90.

Kuigi eelmisest projektist saadud raha eest oleks saanud osta üpriski korraliku e30ne, siis tegelikult oma huvisi ja tahtmisi silmas pidades ei näinud originaalse auto ostmisel mingit mõtet. Seda siis sellepärast, et üldiselt ma austan inimesi, kes säilitavad originaalset välimust jne, aga minu jaoks jääb see hobina kuidagi väheseks ja ei paku niipalju pinget.

Seega seadsin ostmisel eesmärgiks lihtsalt enamvähem korraliku kere leidmise ja ülejäänud siis tuleb ise teha ja välja mõelda.
Auto leidsin siitsamast foorumist:
bmw001.jpg

bmw002.jpg

Üldiselt oli auto seisukord selline, et üritus teda kohe sõitma saada vms. näis nagu suht mõtetu.
Väga täpselt ma aru ei saanudki, mis see plaan oli või kes seda teostas või üritas teostada, aga ainuke võimalus oli siis kohe ise uuesti alustada ja võimalikult nullist.

Autoga tuli kaasa ka mingi osa sisust, aga kuna see oli väljas ära vettinud ja kopitanud, siis läks kõik kohe prügi hunnikusse:
bmw003.jpg

Mootor oli müüja jutu järgi 2,7 e, millele hetkel aga ei tea mingit kinnitust ja ei oska ka kuskilt otsida.
bmw005.jpg

Aru ma ei saa ka sellest mootori vahetusest, mis oli teostatud kuidagi VÄGA VÄGA linnu lennult. Ideepoolest käivitus, aga ainukesed poldid mis kuidagigi kinni olid keeratud, olid mootori käppade ja vist kardaani omad. Käigukast oli tagant kinnitamata, radiaator oli kaabli vitsadega, juhtmestik oli kuidagi niisama ja kõik muu samuti.

Ilus näide oli ka see väga "custom" väljalase (check out the beautiful TIG weld :D)
bmw006.jpg

Selles mõttes aga oligi lihtsam mootorit maha võtta, kuna arutamist oli tunduvalt vähem:
bmw010.jpg

bmw011.jpg

Nüüd siis käib plekitöö ja vist nende BMW'de tüüpkohtade lappimine:
bmw013.jpg

Hetkel kõik, aga hulga küsimusi on veel targematele tulemas..

Stay tuned, oleks vist passlik öelda..

arx

Muudetud , muutis arxman

• Vastuseid 71
  • Vaatamisi 18,7tuh
  • Loodud
  • Viimane vastus

Teemas enim postitanud

Kõige populaarsemad postitused

• Paar uuendust piltide näol ka siia teemasse, muidu jääb väga soiku. Hetkel rohkem aega kulunud ikkagi kere ehitusele, kaasa arvatud turvakaar jne. Mootori osas käib mõningate juppide otsimine ja enn

• Mina olin jah see, kes helistas. Vaatasin, et sul on neid autosid palju lammutatud ja lihtsam on sõita ühte kohta paljudele asjadele järgi, kui igale asjale kuhugi eraldi. Esipaneel oli juba eelne

• Panen vahepeal siis paar pildikest sellest, milline seis hetkel on.   Mingi aeg tagasi jõudsid kohale coilid   Et kere ei oleks lihtsalt pukkidel ja vajadusel saaks teda ka kuhugile liigutada, s

Postitatud pildid

Esiletõstetud vastused

comment_50886

Kokkusattumus vist, et mu eelmine sedaan osteti (~ kuu aega tagasi) ka elupõliste golfimeeste poolt, kes olid nendega isegi rahvarallit lihvinud ja siis soovisid äkki midagi vanakooli ja tagaveolist, ning lubasid samuti talvel garaazis ta kere korda kõpitseda :D Läks Tartu kanti.

Igatahes tundub, et selle autoga alustatakse tegemisi õigest otsast ja saab asja :)

• Autor
comment_51073

Mina olin jah see, kes helistas.

Vaatasin, et sul on neid autosid palju lammutatud ja lihtsam on sõita ühte kohta paljudele asjadele järgi, kui igale asjale kuhugi eraldi.

Esipaneel oli juba eelnevalt kõver ja kuna treileri peale saamiseks polnud mujalt kinni panna, siis panin ikkagi sellest. Puudus see tõmbamiseks mõeldud polt, mis stangesse käib ja ei sobinud ka vedava X5 oma :D

Viimane kord kui garaazis käisin, siis avastasin veel, et juhipoolne ratas on äkki põhja alla käinud ja kogu pedaalide tagune plekk tahab vist välja vahetamist. Seega vist tuleb eix22 juurest üks terve nina tuua, millest ehk kogu vajaliku plekiosa saab lõigata.

Viimase garaaziskäigu ajal tuli aga ka naiselt kõne, mille tulemusena kõik seal pooleli jäi ja tänaseks päevaks armsa tütre isa olen B)

Seega tahab muu elu natuke nüüd sisse elamist, ennem kui auto kallale jälle saan asuda.

arx

• 4 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_52305

BMW kasuks räägibki järgmine:

-suhteliselt "rahva auto" ikkagi

-saab originaal osadega tuunida ka mootorit

-varuosi leidub veel piisavalt

-"ei panda vangi", kui ümberehitused ei õnnestu :D

-kui otsida samast ajastust mingit muud tagaveolist autot, mis siis alles jääb? Koledad jaapanlased? Koledad suured tagaveolised Opelid? (kui rääkida ikkagi rahva autodest, mitte Lotus Omegast vms.)

Vaatasin ka ennem ostu näiteks ka Opel Mantasid, mis samuti huvitav auto, aga selle varuosade puhul ei leidu meest, kellel maja taga neid 7 tk reas seisavad (loe: eix22 :D )

Estfieldi ehitamiseks aga tundus, et ei leidu sellist aega.

to jeff01: Eks lähiajal tuleb mootori osas sind jälle külastada ja natuke hakata tuleviku osas plaane tegema. Ennem vaja aga olemasolev mootor lahti võtta ja vaadata, mis seal üldse kasutatavat on.

arx

• 2 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_52704

Eks natuke on see E30 ikka haruldasem ja eksklusiivsem, kui antud hetkel E36, mida tänasel päeval vedeleb iga nurga taga ja üks hullem, kui teine.

Sama oli ka Golfiga, et teine generatsioon on tänavatelt kadunud ja hetkel leiab rohkem Golf kolme. Viimased on aga samuti oma kere seisukohtadelt tunduvalt hullemad.

Aga see selleks ja asjast kah

Tööd käivad siis ikkagi kere kallal ja selline sai siis kõrvalistuja poolne nurk:

2012-10-27%2016.08.39.jpg

Üritasin selle taastada võimalikult originaali lähedase, mitte seda lihtsalt üle lappides. Viimasel juhul saab küll asi jälle kõva, aga ei saa päris õige. Niimodi üritan taastada ka kogu auto plekiosa, nii hästi kui oskan, et kui keegi tulevikus vaatama hakkab, siis ei saa kohe aru, mis ja kuidas tehtud.

Kapotialune on üle lastud mingi musta möginaga, et varjata tõenaoliselt mõningaid roostes kohti ja ka mõningaid kõveraid plekke. No muidugi palju õnne mulle, sest mina pean sellest jamast jälle omakorda lahti saama:

2012-10-27%2016.36.24.jpg

Seda musta plöginat õnneks lahustab värvi eemaldaja, aga edasi tuleb ikkagi appi rellakas traat harjaga.

Peale mõnda õhtut nokistemist:

2012-10-31%2020.47.58.jpg

Kõrvalistuja poolne põhi ei olnud kokkuvõttes väga hull ja peale paari väikest plekitükki võis teise poole kallale asuda

2012-10-27%2016.36.46.jpg

Teisel pool oli asi juba hullem:

2012-10-31%2020.48.12.jpg

Kuna peale esmast juhi aluse puhastust oli selge, mida vaja, siis sai käruga eix22 poole sõidetud, et pisut "plekki" pleki vastu vahetada.

Korjasin mitme auto pealt juppe kokku:

2012-11-06%2020.15.12.jpg

Esiosas oli siis välja vaja vahetada juhipoolne nurk ja teve esiosa plekk.

2012-11-06%2020.14.55.jpg

2012-11-10%2015.08.13.jpg

Kuna ootan nüüd mõningaid juppe esiossa, siis kaugemale sellest seisut jõudnud polegi:

2012-11-10%2018.39.52.jpg

Peale nina siis järgmise suurema mure kallale:

2012-11-17%2012.47.27.jpg

Ühe plekiosana õnnestus saada siis ka pildil olev nurk, millest enamvähem peaks saama suurema osa juhipoolsest plekist:

2012-11-17%2014.15.36.jpg

Niimodi oli seda mõlkis osa veel lapitud:

2012-11-17%2014.15.49.jpg

Kui õieti mäletan, siis üks päev kulus mul lihtsalt puurimiseks ja pleki lahti harutamiseks:

2012-11-17%2016.24.35.jpg

2012-11-17%2018.03.46.jpg

2012-11-17%2018.04.13.jpg

Esialgsest väikesest tükist plekist, mis ma välja lõikasin on hetkeks saanud selline pisut suurem auk:

2012-11-25%2012.53.36.jpg

Tööde aega pikendab kõvasti see, et doonor nurgalt saadud plekke on veel omakorda vaja veel taastada, sest ideaalist on asi kaugel:

2012-11-25%2016.17.40.jpg

Vot sedamoodi käib "si*ast saia" tegemine:

2012-11-25%2016.33.32.jpg

Mingi osa tuleb doonorilt ja mingi osa tuleb ise teha.

Ülejäänud mu galerii asub siin

http://t-lab.planet....ayer/index.html

Lähiajal on siis vaja soetada ja leida:

-Veljed (17+ tolli), et saaks keretööde ajal võimalikud sobivuse mured lahendada, Auto all olevad on müüa (tagumisi on 4tk) Esimesi on 2k.

-Vedrustus (amordi ja vedrud)

Hetkeks kõik

arx

comment_52791

Moro,

Pole suuremasi lugejate riistade jälgija aga pealkiri tekitas väikse ereka, et mehed on pre ette võtnud.

Esimene pauk peale X5-te ajas kohe pinged maha ja puha restail auto aga ometi jäin lugema :D

Omad hirmud on seoses golfi meeste e30 ehitamisega, et kas väljast jääb ikka E30 :lol: :lol: :lol:

Eks aeg näitab, tütrel hambad hakkavad tulema siis saad öösiti ka teha:P, mul poiss magas omale hambad suhu ja mina ei saanud öösiti garaasi :huh:

Remondikultuur varajasem on ikka hämmastav olnud ja see custom welding on ikka eriti pimesi ukse pealt loobitud sinna.

Ma olen korra näinud kuidas keevitus töötab ja paneks ka võibolla voolu kokkulangevuse osas siivsama liite.

Ei pull lugu, loodame siis E30-t.

Ps. Hea suur ruum kus relakaga ümber auto joosta!!!

A

• Autor
comment_52878

Kuidas see Golfiks ehitamine välja peaks nägema? :D

Hetkel vaevangi oma pead, et mida veermiku osas teha.

Alguses oli kohe plaan ümber ehitada 5X120 auguvalmile, aga hetkel ei tundu see rahalistel kaalutlustel eriti mõtekas. See raha, mis sellele ehitusele kulub jääb hetkel 300-400 (compacti tagasild jm) euro vahele ja kui nüüd hakata sinna ka mehisemaid velgi otsa panema, siis jääb juba tiibade laiusest väheseks jne

Hetkel sai silmad lahti tehtud 4x100 velgede osas ja hakatud vaikselt otsima. Valik ei ole just midagi väga suurt ja kuna mul on disainist ka mingi oma visioon ja soov, siis kitsndab see valikut veelgi. Midagi huvitavat jäi hetkel USAmaalt juba silma isegi, aga eks näiss.

Vedrustuse osas on vaja leida samuti mingi kuldne kesktee. Odavamad coilid ei ärata minus eriti usaldust. Kindlasti nad töötavad, kui lihtsalt tänaval chillimiseks vaja, aga siis töötavad ka igasugused suvalised amordid. Välja on uuritud, mis maksaks Koni Sport Short amortide ring ja need on ainult tellimise rõõm. Samas hoian silmi lahti, et leida ikkagi mingisugune kit koos amortide ja vedrudega.

...ja ruumide osas tänud T-Labile Tartus, kes mu "rondile" lahkesti varju pakuvad!!! :)

arx

• 1 kuu hiljem...
  • Autor
comment_54716

Vahepeal pole auto kallale eriti saanud, kuna isegi pikad jõulud sai olude sunnil töö juures veedetud. Mõni kuu ennem vaatasin kalendrisse ja eeldasin, et pühade ajal saab auto kallal nii mõndagi ära teha, kuna nii palju vaba aega, aga "no näet"..

Uurin vahepeal seda, et mida saab e36 silla osadest ära kasutada e30 puhul?

Hetkel on selline plaan:

-Vedrustus (amordid+vedrud või coilid) e36 alt

-Esimesed käändmikud e36 ja e30 õõtsad, pidurisadulad e38 Brembod

-Tagaosas e30 ketastega õõtsad ja loodetavasti e36 rummud + pidurid

See on mu hetkeline plaan, mis peas mõlgub. Peab hakkama uurima, kas kõik võiks sedasi õnnestuda. Hetkel nagu tundub, et "How hard can it be :D "

arx

• Autor
comment_54842

Üldiselt on auto eesmärk "hobi." Lihtsalt peab olema olemas midagi, millega oma vaba aega sisustada ja igal väiksemal vabal hetkel oma pead vaevata.

Oma projektide puhul olen läinud nüüd viimases otsas sellise "trackday type tuning car" teed, ehk igasugu vidinad, mis peaksid sõitu mugavamaks tegema, jäävad ära. Ei tule audiot, ei mitmevärvilist sisu ja ei mingeid lisasid. Ehk kõik ainult edasi liikumisele suunatud ja vajalik tehnika.

Ideaalis peaks jääma välimus väheste muudatustega, 2 istet ja ehk ka turvakaar, minimaalne sisu, võimalikult jäik ja võimalikult kiire.

Ühesõnaga peaks see auto suutma tekitada olukorra, kus peale nädalavahetust ei taha teda nädal aega enam näha, aga reedel ootad juba, kuna saaks käima ajada ja paar tiiru teha :P

Aga endalegi tundub, et ehitamine pakub rohkem lõbu, kui pärast sõitmine :D

arx

• 5 kuud hiljem...
  • 3 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_64824

Keegi on ikka vahepeal huvi kah tundnud... :D

Lühidalt võib öelda, et töö käib, aga igat liigutust ei viitsi piltide ja jutuna siin foorumis kajastada. Vahepeal tuleneb asi ka sellest, et mõnede lahenduste tulemus on näha alles siis, kui asi valmis ja poole pealt pole mõtet keksima hakata, et tegin nii või tegin naa.

Teiseks on töö, naise, lapse ja kõige muu kõrvalt kõva tulemus, kui nädalas saab ühe päeva garaazis olla, kui niipaljugi. Suvel muidugi ahvatlevad ka igasugu muud asjad ja üritused.

Nädala alguses saabusime sõpradega tagasi just Norrast Gatebil'ilt ja selline üritus muudab igasugu autoehituse maailmavaateid ;)

Aga uuendaks siis pisut teemat, millega vahepeal tegeletud.

Juhi jalgealusega arenes asi edasi sedamoodi:

2012-12-02%2014.33.20.jpg

2012-12-02%2015.45.00.jpg

2012-12-09%2015.10.20.jpg

2012-12-09%2015.10.37.jpg

2013-01-06%2016.34.57.jpg

Tulemus pidi jääma võimalikult selline, nagu ta tehasest välja tuli.

Ilmselgelt oleks olnud "sirge plekk peale" tunduvalt kergem lahendus, aga pole päris minu teema. Pärast natuke mastiksit, pahtlit ja värvi võiks ta ikkagi võimalikult tehasest tulnud välja näha.

Esimese suurema tuuning varuosana saabus inglismaalt 100mm paksu kärjega intercooleri komplekt, mida tellisime sõbraga kokku 2 komplekti.

Tasub mainida ka nende asjade kätte saamist, kus üritasime inglismaal elava tuttava kaudu transpordi kulusid vähendada, kui seda oleks otse müüjalt ostes eraldi saates tulnud. Tulemus oli aga peale kuu aega ootamist, et maksma läks ikkagi samapalju, aga kes ei ürita, see ka ei ürita :D

2013-01-12%2017.30.13.jpg

Esimene katsetus, mille ajal sai hinge kinni hoitud, et tegemist pole ilmselge overkilliga, mis sinna kuidagi ette ei mahu, aga...

2013-01-12%2017.38.40.jpg

Võimalikult ideaalse mahutamise tarbeks tuli aga radiaatori kandurit õhemaks lõigata:

2013-01-18%2017.13.24.jpg

2013-01-19%2014.29.51.jpg

Teise asjana tahtsin Golfiga sarnaselt teha esiosa ümber sedasi, et hiljem saab radiaatori kandurit eraldi eest ära võtta:

2013-02-02%2018.24.14.jpg

2013-02-02%2019.35.27.jpg

2013-02-10%2014.55.23.jpg

Ülemise kinnituse punktimine:

2013-03-16%2013.41.11.jpg

Ja nii ta siis esimest korda sinna külge sai, koos väikse toetava "abimehega"

2013-03-16%2013.50.26.jpg

Kuna ülemine kinnitus peaks jääma ainult kergemalt hoidma, siis alla tuli teha ikkagi midagi toekamat:

2013-03-24%2015.01.19.jpg

2013-03-24%2015.04.06.jpg

Ja mahtuma sai ta põhimõtteliselt sedasi, et enamvähem saaks kasutada kõiki originaal juppe, aga rõhk ikkagi sõnal "saaks" :)

2013-04-07%2016.58.17.jpg

2013-04-07%2016.58.34.jpg

Üldiselt on cooler omal kohal, kuigi teha on seal veel küll. Oma senistest kogemustest lähtuvalt pole aga ühe olemasoleva detaili paigaldamisega kohe liialt palju aega mõtet raisata, kuna puuduvate asjade hilisemal paigaldamisel tuleb ühteist võibolla veel ümber teha.

• Autor
comment_64826

Kui midagi muud just teha polnud, siis kapotialuse puhastamisega võis oma garaazi aega iga kell sisustada
2013-04-07%2016.58.48.jpg

Jagus ka kohti, mis tahtsid keevitust:
2013-04-13%2014.53.24.jpg

2013-04-20%2015.24.26.jpg

2013-04-20%2015.24.35.jpg

Siis sai keevitamisest villand ja võis lihtsalt jälle puhastada
2013-05-01%2017.43.18.jpg

Ja siis sai puhastamisest jälle villand ja võis ka keevitada vahelduseks
2013-05-01%2017.43.28.jpg

Eixi käest sain istmete,radiaatori ja polstrite vastu suurema laagriga tagumise ketastega silla.
Lisaks ostsin omale 5x120 tarbeks paar rummu ja suportit:
2013-05-12%2016.37.09.jpg

Nendele, kes hakkavad nüüd kohe küsima, et kuidas seda 5x120 ikka teha saab jne, siis ütlen kohe ära, et poldivalemi tegemine polegi mingi probleem. Lihtne on saada 5 poldiga rumm paika tagasillas näiteks, aga asi läheb keerulisemaks siis, kui seda tagaosa ka pidurdama tahad panna.
2013-05-19%2015.50.58.jpg

Sellega kahjuks korterelamu ees parkimisplatsi omav autoomanik vist hakkama ei saa. Tuleb ikkagi õõtsaga sõbra juurde garaazi minna ja natuke metallitööd teha.
Näitaksin siis koos suportitega oma 5x120 "E30 M3" tagumised õõtsasid, aga avastasin, et see pilt on kuhugile hetkel kaduma läinud

Esiosa suhtes on juba teemasid foorumis olemas. Pildil siis e36 käändmikust treitud vahepuks, mis esmalt läks e30 käändmiku külge keermega (puksi sees oli siis e30 rummu mutrile vastav keere) ning hiljem keevitasin selle ka paarist kohast kinni.
2013-06-16%2012.27.47.jpg

Hetkel ei pane peast mõõte, kuidas offset muutus, aga ta muutus ja selleks tuleb veel nipetnäpet ehitada, et see paika saada.

Kapotialune aga sai viimaks piisavalt keevitust ja puhastust, et võis kruntimise peale mõtlema hakata.
2013-06-12%2015.39.25.jpg

Hetkel likvideerisin ära kõik imelikud kõrvad ja kronsteinid, mille vajaduses kindel ei olnud. Kõik nad on igatahes alles ja hiljem võib vajaliku tüki tagasi keevitada.
Poolraamidel esines küll roostet, aga see ei olnud kohati üldsegi nii hull, et seda oleks olnud mõtet keevitama hakata.
2013-06-12%2017.52.34.jpg

Nüüdseks on siis auto juba 4 puki peal
2013-06-29%2012.31.19.jpg

Tagaosast hetkel ei ole midagi katastroofilist leidnud. Tundub et keevitust tahavad ainult vedru plaadid kere küljes, mida on vist juba töödeldud ja paar nipetnäpet asja veel
2013-06-29%2012.55.35.jpg

Tõenäoliselt üle jäävad jupid (v.a differ esialgu):
2013-06-29%2012.56.13.jpg

Lisaks on valmis soetatud juba ka selline komplekt:
2013-07-19%2017.36.50.jpg

Vastan ka kohe ära, et miks plastikust komplekt.

Asi selles, et originaal komplekti saadavus on suhteliselt nõrk ja kui ongi saada, siis on hind liiga ulme. Samas ei ole mu eesmärk mingi täis originaali lähedane välimus ja seetõttu ei näe ka 1000 euro raiskamiseks mingit pointi. Lisaks veel see, et peale selle raha kulutamist pean veel näiteks esimest stanget ümber lõikuma, et cooler piisavalt õhku hakkaks saama.

Sellepärast olen arvamusel, et las need haruldased originaal komplektid jäävad neile, kellel neid ikkagi ka vaja on ja kes nendega midagi paremat tahavad teha :)

Lisaks on tänaseks päevaks olemas uus diisli radiaator ja originaal paagi asemele selline asi:

2013-07-19%2017.37.51.jpg

Viimane tahab küll puhastust ja natuke välimuse taastamist, aga küll tast asja saab

Hetkel vist kõik.

Varsti tahaks jälle garaazi jõuda, kuna vahe on veninud juba vähemalt 2 nädalaseks :)

arx

comment_64830

Väga karm ja asjalik ettevõtmine, pildimaterjali ja juttu ka küllaga, et lugemist ja vaatamist omajagu :)

Poolraamidega on enamasti nii, et paremapoole omal on ees all rooste latakas, mis  on läbi roostetanud. Ei oskagi kommentaarida, millest see tekib sinna enamus rullidele.

Kui keevitusest jälle väsid ja puhastama hakkad, siis põhjaalt ikka tuleb küllaga üllatusi, ise alles paar kuud tagasi tõdesin seda. Pildil paistab see diffri alune tala olevat samamoodi mäda nagu minuomal ,koputa haamriga läbi või kanguta nendest aukudest. Kui sul tuleb nagunii võimsa mootoriga masin, siis suht olulised need kandvad talad.

Edu igatahes.

Kommenteerimiseks loo konto või logi sisse

Oluline teave

Selle veebilehe kasutamisel nõustute meie küpsiste kasutamisega. Meie ja meie partnerid kasutavad küpsiseid, sealhulgas analüüsi, isikupärastamise ja reklaamide jaoks. Kasutustingimused & Privaatsus

Brauseri push-teavituste seadistamine

Chrome (Android)
  1. Vajuta aadressiriba kõrval olevat lukuikooni.
  2. Vajuta valikuid Load → Teavitused.
  3. Muuda oma eelistusi.
Chrome (Arvuti)
  1. Vajuta aadressiribal tabalukuikoonil.
  2. Vali Saidi seaded.
  3. Leia Teavitused ja muuda oma eelistusi.