320i kupee 1986 Marko S
- Vastuseid 301
- Vaatamisi 18,6tuh
- Loodud
- Viimane vastus
Teemas enim postitanud
-
Marko S 172 postitust
-
eix22 39 postitust
-
Max. 13 postitust
-
extreme327 12 postitust
Populaarsed pÀevad
KÔige populaarsemad postitused
-
Oi, tere kĂ”igile! Ărge mu eelnevat postitust tĂ€hele pange. Mul oli ilmselt kahtlane tuju ja lollid mĂ”tted. Sama juhtus ka lĂ”ustaraamatus, kus ma mingi rumala mĂ”tte ajel kere mĂŒĂŒki panin. Ănneks paar
-
See teema pĂŒsib sama vaiksena, kui mina öösel magades. Ei piiksugi, kuid ehk on lootust juuni kuu jooksul taas algust teha ning hakata uuesti projektiga tegelema. Tegelikult pisitasa olen tegelenud, k
-
Kui armastuses ei vea, siis veab autojuppides. MĂ”ni aeg tagasi kirjutas mulle ĂŒks kodanik postkasti, et temal vedeleb kodus pööningul ĂŒks ĂŒleliigne kĂŒtusepaak ja seda aastast 1994. đČđČ Sellise jutu p
KĂŒĂŒrakat parandab vaid haud.... Â
PĂ€ris pikka aega pole siin kirjutanud ja teemat omanud. Nagu öeldakse, siis loodus tĂŒhja kohta ei salli.

Viimase bayerlase saatsin viimsele teekonnale 2019'dal aastal. Sellest ajast pole ĂŒhtegi bmw'd omanud. Kuna suht terve elu sĂ”itnud ja omanud erinevaid bmw'sid, siis iga kord rooli istudes tekkinud vĂ€ikene nostalgiahetk ja hinges kriibib igatsus.Â
Kui viimane E39 minu kÀest manalateele sai saadetud, siis mÔtlesin, et vÔtan vahelduseks vÀikese puhkepausi. KÀisin ostsin poest uue auto (kusjuures sellel on ka pisikene bmw DNA sees olemas) ning olen lihtsalt sÔitmist nautinud. Ja siiani ei kahetse, et endale N mÀrgistusega koera ostsin. Isegi see, et ta bmw pole, on sÔita olnud sigafun.
Aga eks hing on ikka ihaldanud teiseks autoks midagi siia foorumisse sobivat. Mida aeg edasi, seda vĂ€hem leiab korralikke autosid. Ja kui ongi korralik, siis hind on juba kosmos. Muidugi tahaks miskit vanemat, kui E30, aga seal hakkab mĂ€ngima juba va telngelpunga paksus. Aga mĂ€ngin lotot edasi, Ă€kki ĂŒkspĂ€ev veab.
Aga natukene autost ka.Â
Tegemist siis E30 kupeega (loe: kaheukseline sedaan). Tehasest veeres vĂ€lja 1986'dal aastal ning tollel hetkel oli mootoriruumis reas kuuene, mis arendas tohutud 95kw. TĂ€naseks pĂ€evaks on selle asemele tĂ”stetud "stroker".Â
KĂ€ike on algusest peale pidanud ise vahetama, kuid nĂŒĂŒdseks on kĂ€igukastiks koerajala manuaalkast.
Suurem osa bmw entusiastidest teab seda, kui M3 dogleg getrag kasti.Â
Mugavusvarustuseks on nupuvajutusega avanevad kĂŒljeklaasid ning katuseluuk. Tagumiku jaoks on toas (tunduvad olema E21 omad, kuid ma pole kindel) recaro sportistmed, mis lĂ€hevad kindlasti vahetusse. Tahaks ikka E30'ele omaseid sportistmeid, mis sobituksid kupee kerega ehk siis mahub ka tagumisele pingile ronima.
ĂhesĂ”naga, kui kellelgi peaks vaja minema eelnimetatuid istmeid, siis olen avatud pakkumistele. Sobib ka vahetusvariant, kuid AINULT sportistmete vastu.Â
VĂ”ttes arvesse, et tegemist on 35 aastase "vanuriga", on kere pĂ€ris okei ning potentsiaali on kĂ”vasti. On kohti, mis kindlasti tahavad ja saavad plekimehe hella kĂ€tt tunda. Juhipool on ĂŒks "pisike" auguke, mis loodetavasti ei lĂ€he vĂ€ga suureks torkides. Parema poole poolraami pealmine osa (akukasti all) on kĂ”ige kurvem koht. Tagumine paneel tahaks veidikene kah vĂ€rskendamist. Ăks pisike mĂ”lk, mis seal olnud juba ostmisest saadik ning numbritulede juures kobrutab. Ilmselt tuleb neid kohti juurde, kui miskit kuskilt lahti vĂ”tta, aga see on paratamatus. Pole ju teab mis salongist ostetud pill.Â
Â
Ja nĂŒĂŒd kĂ”ige tĂ€htsama osa juurde. See on "to do list".
*KÔik vedelikud ning filtrid (mootoriÔli, differ, kÀigukast, jahutusvedelik, pidurivedelik ja kÔik filtrid).
*Hammasrihm (nende "sÀilivusaeg ca 5 aastat vÀidetavalt)
*KĂŒĂŒnlad, kĂŒĂŒnlajuhtmed (ĂŒhte lapitud), jagajakaas, rootor.
*Tagasillatala (paar hĂ€irivat auku, mis ilmselt ka ĂŒv mehele pinnuks silmas).
*Pidurid ĂŒle kĂ€ia. Kettad ja asjad muidu korras, aga lihtsalt puhastada ja mÀÀrida, et asi toimiks.
*KĂ”iksugu  kĂŒtusevoolikud ja jahutusvedeliku lĂ”dvikud, mis ajaga lĂ€inud kangeks ja kipuvad katki minema.
*KĂŒtusepaak lekib. Kui saab, siis lasen Ă€ra remontida. Kui ei, siis tuleb uus osta. Ănneks neid on veel saadaval.
Â
MÔned pildid, et juttu liiga palju ei oleks.
Â
Â
Transpordi eest lÀhevad suured tÀnud [b]Puksiirihundile[/b].
Â
Â
Â
Â
Â
Esimese hooga sai siis vahetatud kĂ”ik kĂŒĂŒnlad, kĂŒĂŒnlajuhtmed, jagajakaas ja rootor. KĂŒlge lĂ€ks uus kĂŒtusefilter ja mĂ”ned kĂŒtusevoolikud.Â
Â
Â
Ălivahetus sai ka Ă€ra tehtud. Vana Ă”li polnud vĂ€ga hull, aga neli aastat seisnud garaazis, ei tee ilmselgelt sellele mÀÀrdele head.
Sisse valasin siis Total Quartz 9000 Energy 0W30 Ă”li ning kĂŒlge keerasin mahle filtri. Ja siis proovisin meenutada, kuidas kĂ€is service nullimine. Teadsin, et mingid klemmid diagnostikapistikus oli vaja Ă€ra lĂŒhistada, aga millised, vot seda aju enam ei mĂ€letanud. Ănneks on tĂ€napĂ€eval google, aitab kiirelt. Pin 7 ja pin 19, sĂŒĂŒde sisse ja ca 5 sekundit ootamist. Done!
Â
PS! - tean, et panin Ôliga pisut mööda. Oleks pidanud 5W30 Ôli sisse valama, aga no lÀks veits mööda. Sobiski mootorisisepesuks.
Â
Â
Tegin siis ka pĂ”hja alt mĂ”ningad pildid. Ăldpilt kĂ”ige jubedam ei olegi, aga kui hakata nĂ€puga nokkima, siis neid auke tekib ilmselt rohkem, kui sveitsi juustus.Â
Â
Â
Â
Â
No ilmselt see "vĂ€ike" roostekoht lĂ”ppeb pĂ€ris suure keevitustööna.Â
Â
Â
Juhipool sama lugu.
Â
Â
Tagumised ÔÔtsad ja sillatala on ka pĂ€ris hapus seisus. Ănneks tala on olemas ja see kellelt ma tala tĂ”in, pakkus ÔÔtsasid ka. Ilmselt tuleb need ka Ă€ra krabada.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Tunduvalt paremas seisus tala, kui see mis hetkel auto all on. Peab veel liivapritsi viima ja laskma Ă€ra vĂ€rvida. Saaks uued puksid ka sisse pressida ning ÔÔtsad kĂŒlge.
Â
Â
Ning ĂŒks magus osa ka.
Â
Â
JĂ€rgmiste juttude ja piltideni.
Muudetud , muutis Marko S