HĂŒppa postitusse

320i kupee 1986 Marko S

KĂŒĂŒrakat parandab vaid haud....  :P

PĂ€ris pikka aega pole siin kirjutanud ja teemat omanud. Nagu öeldakse, siis loodus tĂŒhja kohta ei salli. ;)
Viimase bayerlase saatsin viimsele teekonnale 2019'dal aastal. Sellest ajast pole ĂŒhtegi bmw'd omanud. Kuna suht terve elu sĂ”itnud ja omanud erinevaid bmw'sid, siis iga kord rooli istudes tekkinud vĂ€ikene nostalgiahetk ja hinges kriibib igatsus. 
Kui viimane E39 minu kÀest manalateele sai saadetud, siis mÔtlesin, et vÔtan vahelduseks vÀikese puhkepausi. KÀisin ostsin poest uue auto (kusjuures sellel on ka pisikene bmw DNA sees olemas) ning olen lihtsalt sÔitmist nautinud. Ja siiani ei kahetse, et endale N mÀrgistusega koera ostsin. Isegi see, et ta bmw pole, on sÔita olnud sigafun. :P
Aga eks hing on ikka ihaldanud teiseks autoks midagi siia foorumisse sobivat. Mida aeg edasi, seda vĂ€hem leiab korralikke autosid. Ja kui ongi korralik, siis hind on juba kosmos. Muidugi tahaks miskit vanemat, kui E30, aga seal hakkab mĂ€ngima juba va telngelpunga paksus. Aga mĂ€ngin lotot edasi, Ă€kki ĂŒkspĂ€ev veab. :D

Aga natukene autost ka. 
Tegemist siis E30 kupeega (loe: kaheukseline sedaan). Tehasest veeres vÀlja 1986'dal aastal ning tollel hetkel oli mootoriruumis reas kuuene, mis arendas tohutud 95kw. TÀnaseks pÀevaks on selle asemele tÔstetud "stroker". 
KĂ€ike on algusest peale pidanud ise vahetama, kuid nĂŒĂŒdseks on kĂ€igukastiks koerajala manuaalkast.
Suurem osa bmw entusiastidest teab seda, kui M3 dogleg getrag kasti. 

Mugavusvarustuseks on nupuvajutusega avanevad kĂŒljeklaasid ning katuseluuk. Tagumiku jaoks on toas (tunduvad olema E21 omad, kuid ma pole kindel) recaro sportistmed, mis lĂ€hevad kindlasti vahetusse. Tahaks ikka E30'ele omaseid sportistmeid, mis sobituksid kupee kerega ehk siis mahub ka tagumisele pingile ronima.
ÜhesĂ”naga, kui kellelgi peaks vaja minema eelnimetatuid istmeid, siis olen avatud pakkumistele. Sobib ka vahetusvariant, kuid AINULT sportistmete vastu. 

VĂ”ttes arvesse, et tegemist on 35 aastase "vanuriga", on kere pĂ€ris okei ning potentsiaali on kĂ”vasti. On kohti, mis kindlasti tahavad ja saavad plekimehe hella kĂ€tt tunda. Juhipool on ĂŒks "pisike" auguke, mis loodetavasti ei lĂ€he vĂ€ga suureks torkides. Parema poole poolraami pealmine osa (akukasti all) on kĂ”ige kurvem koht. Tagumine paneel tahaks veidikene kah vĂ€rskendamist. Üks pisike mĂ”lk, mis seal olnud juba ostmisest saadik ning numbritulede juures kobrutab. Ilmselt tuleb neid kohti juurde, kui miskit kuskilt lahti vĂ”tta, aga see on paratamatus. Pole ju teab mis salongist ostetud pill. 

Ja nĂŒĂŒd kĂ”ige tĂ€htsama osa juurde. See on "to do list".

*KÔik vedelikud ning filtrid (mootoriÔli, differ, kÀigukast, jahutusvedelik, pidurivedelik ja kÔik filtrid).
*Hammasrihm (nende "sÀilivusaeg ca 5 aastat vÀidetavalt)
*KĂŒĂŒnlad, kĂŒĂŒnlajuhtmed (ĂŒhte lapitud), jagajakaas, rootor.
*Tagasillatala (paar hĂ€irivat auku, mis ilmselt ka ĂŒv mehele pinnuks silmas).
*Pidurid ĂŒle kĂ€ia. Kettad ja asjad muidu korras, aga lihtsalt puhastada ja mÀÀrida, et asi toimiks.
*KĂ”iksugu  kĂŒtusevoolikud ja jahutusvedeliku lĂ”dvikud, mis ajaga lĂ€inud kangeks ja kipuvad katki minema.
*KĂŒtusepaak lekib. Kui saab, siis lasen Ă€ra remontida. Kui ei, siis tuleb uus osta. Õnneks neid on veel saadaval.

MÔned pildid, et juttu liiga palju ei oleks. ;)

spacer.png[/img]

Transpordi eest lÀhevad suured tÀnud [b]Puksiirihundile[/b]. :)

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Esimese hooga sai siis vahetatud kĂ”ik kĂŒĂŒnlad, kĂŒĂŒnlajuhtmed, jagajakaas ja rootor. KĂŒlge lĂ€ks uus kĂŒtusefilter ja mĂ”ned kĂŒtusevoolikud. 

spacer.png

Õlivahetus sai ka Ă€ra tehtud. Vana Ă”li polnud vĂ€ga hull, aga neli aastat seisnud garaazis, ei tee ilmselgelt sellele mÀÀrdele head.
Sisse valasin siis Total Quartz 9000 Energy 0W30 Ă”li ning kĂŒlge keerasin mahle filtri. Ja siis proovisin meenutada, kuidas kĂ€is service nullimine. Teadsin, et mingid klemmid diagnostikapistikus oli vaja Ă€ra lĂŒhistada, aga millised, vot seda aju enam ei mĂ€letanud. Õnneks on tĂ€napĂ€eval google, aitab kiirelt. Pin 7 ja pin 19, sĂŒĂŒde sisse ja ca 5 sekundit ootamist. Done!

PS! - tean, et panin Ôliga pisut mööda. Oleks pidanud 5W30 Ôli sisse valama, aga no lÀks veits mööda. Sobiski mootorisisepesuks. :P

spacer.png

Tegin siis ka pĂ”hja alt mĂ”ningad pildid. Üldpilt kĂ”ige jubedam ei olegi, aga kui hakata nĂ€puga nokkima, siis neid auke tekib ilmselt rohkem, kui sveitsi juustus. 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

No ilmselt see "vÀike" roostekoht lÔppeb pÀris suure keevitustööna. 

spacer.png

Juhipool sama lugu.

spacer.png

Tagumised ÔÔtsad ja sillatala on ka pĂ€ris hapus seisus. Õnneks tala on olemas ja see kellelt ma tala tĂ”in, pakkus ÔÔtsasid ka. Ilmselt tuleb need ka Ă€ra krabada.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Tunduvalt paremas seisus tala, kui see mis hetkel auto all on. Peab veel liivapritsi viima ja laskma Ă€ra vĂ€rvida. Saaks uued puksid ka sisse pressida ning ÔÔtsad kĂŒlge.

spacer.png

Ning ĂŒks magus osa ka. :P

spacer.png

JĂ€rgmiste juttude ja piltideni. :)

Muudetud , muutis Marko S

• Vastuseid 301
  • Vaatamisi 18,6tuh
  • Loodud
  • Viimane vastus

Teemas enim postitanud

KÔige populaarsemad postitused

• Oi, tere kĂ”igile! Ärge mu eelnevat postitust tĂ€hele pange. Mul oli ilmselt kahtlane tuju ja lollid mĂ”tted. Sama juhtus ka lĂ”ustaraamatus, kus ma mingi rumala mĂ”tte ajel kere mĂŒĂŒki panin. Õnneks paar

• See teema pĂŒsib sama vaiksena, kui mina öösel magades. Ei piiksugi, kuid ehk on lootust juuni kuu jooksul taas algust teha ning hakata uuesti projektiga tegelema. Tegelikult pisitasa olen tegelenud, k

• Kui armastuses ei vea, siis veab autojuppides. MĂ”ni aeg tagasi kirjutas mulle ĂŒks kodanik postkasti, et temal vedeleb kodus pööningul ĂŒks ĂŒleliigne kĂŒtusepaak ja seda aastast 1994.  đŸ˜ČđŸ˜Č  Sellise jutu p

Postitatud pildid

EsiletÔstetud vastused

• Autor

Seal on jah igav. Aga eks need foorumid on kÔik suht vÀljasuremise ÀÀrel. 

• Autor

JĂ€tkame siis oma teemaga. Suurem osa jutust on tegelikult kopeeri-kleebi formaat ĂŒhest teisest margifoorumist.

Kuna kapotiamort oli omadega otsa saanud, siis asendasin selle uue stabiluse toodanguga. Ütleme nii, et tahab kaane pealt minema visata, kui toast kangi tĂ”mmata.
Kiskusin ka salongiventilaatori maha, puhastasin Ă€ra ning panin vĂ€he rasva ka vahele, et keerleks pisut pehmemalt. Mureks oli ka salongiventika reostaat, töötas ainult neljandas astmes. Oli teine pisut pĂ€evi nĂ€inud, aga puhastasin klemmid Ă€ra ja nĂŒĂŒd töötab vent igas astmes. Job well done! 

spacer.png

Vanad pre tuled oli juba oma aja Àra elanud ning reflektorid pekkis, siis oli variant. Kas otsida kuskilt korralikud kasutatud pre/fl tuled vÔi minna seda teed, et osta mingid uued b'kad sinna ette. Kuna hella toodangu hind oli pehmelt öeldes pÀris ulme, siis sai tellitud DEPO toodang. Kuna ma pole ammu rullikat omanud, siis avastamist on piisavalt. Eks ma eeldasin, et pre ja fl tulede plug&play variant tunduski olema liiga lihtne, et olla tÔsi. :D 
Ehk siis kaugtule pistikud on samasugused, aga lÀhituli pre'l kolme pinniga ning fl kahega. Proovisin ka otsida netist, et Àkki leiab mingi retrofit kiti, kuid tulutult. Tuleb teha samkompunn.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Ja tÔin Àra endale tagumised ÔÔtsad. Kisun pulkadeks ja saadan liivapritsi ja vÀrvi. :)

spacer.png

Ühel ilusal suvepĂ€eval oli igav ja otustasin, et lammutan ÔÔtsad laiali liivapritsi jaoks. KĂ”ik ĂŒleliigne saast kĂŒljest ja vĂ€lja. Laagrid urisesid nagu naabri laika, rummud on korralikud, need lĂ€hevad uuesti kasutusse. KĂ€sipiduri osa oli ka ikka pĂ€evi nĂ€inud. Mitte ĂŒks komponent ei tahtnud liikuda. Haamer, joptmatt ja tulid. 

spacer.png

Ma ei mĂ€letanudki, et tagumistel trummelpiduritel on porikaitseplekk ikka korralikust metallist. Seda vaadates tekib kĂŒll tunne, et see peaks igavesti kestma ? :D

spacer.png

Korralik hunnik vanametalli. 

spacer.png

Laagritele tuli ka lÀheneda vÀhe massiivsema jÔuga. Aga vÀlja tulid, kui seier oli seal 20T kandis. :D

spacer.png

EsmaspÀevase seisuga said siis ÔÔtsad ja tagasillatala viidud liivapritsi ja vÀrvi. NÀdala lÔpu poole peaks kÀtte saama. Selleks ajaks proovin kÔik vajalikud varuosad Àra tellida, et saaks pÔrandal silla kokku panna ja ehk joppab nÀdalavahetusel ka Àra vahetada. 

Kuna mul puhkus, siis tuleb seda Ă€ra kasutada. Eile siis kĂ€isin ja tĂ”in Remorexist lĂ€hitulede pistikud, et saaks tuled tööle. Natukene nikerdamist ja juhtmete otsimist/vedamis, aga tööle ma need sain. VĂ”i noh, vĂ€hemalt ĂŒhe poole. Proovin teise poole ka kĂŒlge installeerida, siis peaks hea olema. ;)
Kuna ilm oli ilus, siis kĂ”ike seda nautisin Ă”ues, pĂ€ikese kĂ€es. KĂŒll jĂ”uab seal toas ka olla sĂŒgisel. :D

spacer.png

spacer.png

Vasakul minu igapÀeva "rakett". 

spacer.png

LĂŒkkasin laiskuse jĂ€rgmisesse pĂ€eva ja installeerisin Ă€ra ka vasaku esitule. 

spacer.png

Minu arvates palju vÀrksem nÀgu, kui pre tuledega. Aga eks see maitse asi rohkem vast ole. 

spacer.png

Ja hetkel siis olemas olevad varuosad, mis ootavad pritsis olevat silda. Puudu on veel rattalaagrid, ÔÔtsapuksid ja paar asja, mis sai Unitedist tellitud, sest b-osana neid enam ei saa kahjuks. Loodetavasti tulevad kiirelt kohale. :)

spacer.png

Ükskord juhtus nii, et tuli sĂ”num. VĂ”ite kaubale jĂ€rgi tulla. đŸ€Ș

spacer.png

spacer.png

Õhtu venis nii pikaks, et koju jĂ”udes olid duss ja voodi parimad sĂ”brad.
Hommikul vÀrske peaga palju parem kÔike teha. Ja muidugi ei tohi unustada kohvitassi. ;)

Ei andnud mulle rahu, et asjad olemas, aga pole meest, kes kokku laoks. TÔmbasin roobad selga ja alustasin komplekteerimisega.
Esimesena sai siis vÔetud ÔÔtsapuksid. KÔige pisemad ja ilmselt kÔige kergemini jÔule alluvad kummipuksid. Nii oligi.
Natukene mÀÀret ja olemas. Kasutasin suuri kruustange. On olemas ka 50T press juhuks, kui peaks vaja minema. 
VÀlja pressides ma ilmselgelt ei salvestanud Àra, mis pidi need puksid kÀivad. Aga Ônneks googel aitas. 

spacer.png

Praegu hakkasin vaatama, et polegi kuskil pilte suurtest sillatala puksidest.  😬 No ĂŒhesĂ”naga, sai need ka sisse pressitud.  :) 

JÀrgmiseks lÀksid laagrid. Valisin SKF'i toodanud. Tean, et nendega on probleeme ja kvaliteet on langenud (omad kogemused), aga lÀksin riski peale vÀlja ja vÔtsin need. Eks nÀis, kaua vastu peavad. :)

Muidugi natukene ka liivapritsi/vĂ€rvijate kapsaaeda tahaks kive loopida. Nimelt rummu poolt oli ilusti kinni kaetud rattalaagri osa, kuid unustati tagant poolt teipimata. Laagripesa oli kĂ”ik vĂ€rvi tĂ€is. NĂ€gin kurja vaeva, et see sealt puhtaks saada.  😡

spacer.png

Viskasin rummudele ka spreiga kiire kihi musta peale, et ĂŒldpildis nĂ€kku ei karjuks. 

spacer.png

Ja siis lÀksid pressides omale kohale tagasi. 

spacer.png

Hakkab tasapisi looma. - Puudu on veel ÔÔtsapoldid, mÔÔdus M12X1,5X90. Eeldan, et need vÔiks tugevuselt olla 10.9 vÔi piisab ka 8.8 tugevusest ? Eks ma peangi minema Baltic Boldist ilmselt uued tooma. Ei nÀe mÔtet, et peaks hakkama selle pÀrast originaale tellima. Ei aja musta numbrit taga. 
Mul nagunii sealt veel mĂ”ningaid polte ja asju vaja, saaks kĂ”ik ĂŒhest kohast. :)

spacer.png

Ja siis veel sutsukene uusi juppe.  😆

spacer.png

Ei lÀinudki tervet igavikku. TÀna saabus siis teade, et intskeipi saabusid minu vajalikud varuosad. Selle eest lÀhevad suured tÀnud sÔbrale, kes asjadega aitas ja natukene hinnaga ka. :D

Selliseid originaal toote kotikesi on alati hÀÀ saada ja vaadata. Arve on ainukene, mida nĂ€ha ei taha. Oskavad ikka kĂŒsida asjade eest.  🙄 

spacer.png

Saabusid siis jÀrgnevad pudinad :

Vasaku ja parema poole reguleerkruvid, need ĂŒmmargused pisikesed asjad on kĂ€sipiduritrosside kinnitus hĂŒlsid vĂ”i kuidas neid nĂŒĂŒd olekski kĂ”ige parem nimetada ? Ning

vasaku ja parema poole mingid asjad. Arvel oli "lever".  :roll: 

spacer.png

Ega ma siis pikalt laksnud oodata. KĂŒlge said keeratud ÔÔtsapoldid, mis siis jĂ€id ikkagi 10.9 tugevusega ja saabusid need WĂŒrthi riiulilt hoopis. 
Ja muidugi lappisin siis pidurid kokku. Ma ei taha nĂŒĂŒd kĂ”va hÀÀlega ropendada, aga kes k*rat sellised p*derastia vĂ€lja mĂ”elnud on ?  😅 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Ärge neid klotsivedrusid tĂ€hele pange, et nad sedasi vildakalt istuvad. Trumlid kĂŒlge saab, siis lĂ€hevad paika ilusti. :)

spacer.png

spacer.png

JĂ€tkub.....

• Autor

Uus pĂ€ev, uued lood. 😄

ÜhesĂ”naga lĂ€ks siis nii, et sai vana mĂ€danenud saast sealt alt minema visatud. Oli teine ikka pĂ€ris otsas. Sillatala suurtest puksidest polnud midagi alles. 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Selle metallist katte pean ka tellima vĂ”i vaatama, kellel leiduks korralikku ? Esindus kĂŒsis pĂ€ris mitu head krooni selle eest.  🙄

spacer.png

PĂ”hja alt siis selline. 35 aastat sĂŒnnist, eks ĂŒhtteist jÀÀb sinna pĂ”ha kĂŒlge kinni. See summutipĂŒti pealne kuumaplekk lĂ€heb ka vahetusse. On tellitud, aga millal see jĂ”uab, ei tea. Muidugi vaatasin neid polte, ei tea, kas mĂ”ni elusalt ka lahti tuleb vĂ”i lĂ€hevad kĂ”ik pooleks ? 

spacer.png

Üks null, minu kasuks! 

spacer.png

Jupitame.

spacer.png

Ja nagu ikka vanale autole kohane, midagi peab pooleks minema. 😄 Selle eest aitĂ€h, Klenn!  😅 

spacer.png

Umbes 8 mutrit hiljem. 

spacer.png

VeovÔllid said ka uued kummid ning uue mÀÀrde sisse. 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

MÔned suitsupausid ja ropendamised hiljem:

spacer.png

Kuna keegi oli eelmise summutipĂŒtile keevitanud mingit kohutavad aiapostitorud sinna kĂŒlge ja alt vĂ”ttes selgus, et kogu pĂŒtt on mĂ€da, siis sai hakatud mĂ”tlema erinevatele variantidele. Variant ĂŒks oli, et lasta kellelgi teha summuti. VĂ”tsin variandi kaks.

Bosal pakub tervet summutitĂŒkki sinna taha, koos klambrite ja kummitrippidega. Hind oli piisavalt taskukohane, et kaua ei pidanud mĂ”tlema.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Saabusid kaua oodatud kullast tĂŒkid. BMW originaal kuumaplekid. Minu omad olid nii mĂ€dad ja otsas, et kuidagi ei tahtnud neid alla kruvida. Ühed kinnitused pean veel tellima, aga esialgu jĂ€tan vanad. Õnneks hind polnud ka kohutav. 

spacer.png

Ja kui juba Intskeibis kĂ€isin, uurisin ka kĂŒtusepaagi kohta, et mis vĂ”iks originaal maksta. Tooli polnud, aga hoidsin letist kinni. Ikka tuhat pluss oli hind ja selle sees pole seda kahe paagi vahelist ĂŒlevoolu toru. See lisaks veel ca 170 rutsi. 🙄 
Aga sellega ma ei kiirusta. Neid paake oli piisavalt veel saksa laos. Kui peaks lotoga vĂ”itma, siis jĂ€tkub ehk mulle ka ĂŒks. :D

Kuna kardaan tahtis ka pisut uuendust, siis polnud vÀga valikuid, kas Tallinn vÔi PÀrnu kardaanimehed. Kuna pÀÀlinnas tuttav seal, siis sai sinna viidud. Taastati siis isase

poole nuut, vahetati ristid (need olid pÀris korraliku loksuga), balanseeriti ja vÀrviti ilusti mustaks. :P 

spacer.png

Kuna kuumaplekid olid ka juba oma aega ootamas, sai need ka Àra vahetatud. Ma isegi imestasin, et visuaalsel vaatlusel kohutavad roostesed kinnituspoldid, tulid lahti ilma probleemideta. Vedas! 

spacer.png

spacer.png

Ja siis lĂ€ks kĂŒlge summuti. Mulle meeldib. NĂ€eb vĂ€lja nagu originaal. Polegi vaja vihmaveetorusid sinna. Ei tea, kas see tuleb vanusega, et mida rohkem originaali lĂ€hedasem, seda parem ? 😄

spacer.png

Kogu mudru koos, siis oli vaja kontrollida ĂŒle kĂ”ik tuled ja viled, et ĂŒlevaatusel kellelgi miskit öelda poleks. KĂ”ik töötas nii nagu pidi, eelmisel pĂ€eval.
Vasak esimene suunatuli otsustas, et tema enam koostööd teha ei soovi. Aga selle remontimiseks peab ju esipampri maha kitkuma, kuna kinnituskruvid on stange taga. Insenerid, ma ĂŒtlen! 

Aga seal oli vaja samkompunn teha, kuna miinusklemm oli maha mĂ€danenud. Natukene mĂ€giaivari ajusid ja asi korras oligi. Ideaalis tahaks tegelikult Ă€ra vahetada mĂ”lemad esisuunad. VĂ€hemalt pesad, klaasid on korras. Aga neid ju b osana kuskilt ei saa ja originaalina taheti ca 50.- tĂŒkist. Las ta hetkel olla, tulevikus ehk. 

Üllatavalt viisakas nĂ€eb esipĂ”ll vĂ€lja ilma stangeta. Kartsin, et tuleb ĂŒllatusi.

spacer.png

Viimane ĂŒv oli autol 2014 aastal. 17.06.21 sai siis ĂŒlevaatusele mindud. Aus olla ei lootnudki, et ma lĂ€bi saan. Pigem oli soov teada saada, kas kuskilt midagi logiseb vĂ”i on aastatega pehmemaks muutunud. Üllatus oli suur, kui pill lĂ€ks ĂŒlevaatuselt lĂ€bi ja seda puhtalt. 
Pidurid olid head, amordid korras, sillad tummised. Isegi heitgaasid olid vĂ€ga head.  😎  MĂ”ningad asjad olid, mis vajaks tĂ€helepanud, kuid need pole liikluses ohtlikud.
Tempel passi ja liikusesse!

Mida vanem auto, seda rohkem muresid varuosa saadavusega. Ja nii sellegi auto puhul. Probleem oli siis nimelt paremas aknatÔstukis ja selle mootoris. TÔstuk liikus, kuid mootor ei tahtnud kuidagi koostööd teha. 

spacer.png

Igaks petteks sai kontrollitud ĂŒle kaitsmed ja voolud. Pistikuni jĂ”udis vool ilusti ja ka harjadeni, kuid sealt edasi mitte. KĂ”ige odavam variant oli mootor lahti kitkuda ja loota, et saab omade jĂ”ududega tööle. 
Ega ma vÀga kÔrgeid ootuseid ei pannud, et selle tööle saan. Aga kes ei proovi, see ei saagi teada. :P

spacer.png

spacer.png

Rootor kÀis ringi, kuid koos puksiga korpuse pÔhjas. Kitkusin selle siis vÀlja proovimaks puksi liikuma saada. Tulemuseks siis katkine puks. Alleaa! 
Tuli jĂ€lle Aivar MĂ€gi enda peas ĂŒles Ă€ratada ja ta tööle panna. Siis aga kĂ€is kĂ”lks! SĂ”bra poisil kodus 3D printer. MĂ”eldud, tehtud! 

Proovisime siis printida puksi. MÔÔtudelt tuli Ôige, kÔik toimis nii nagu pidi, aga ilmselt siis mÀhis ise pekkis. Tuli mÔelda vÀlja mingi uus lahendus asjale.  

spacer.png

Sai siis hakatud otsima, et kust mootorit leida. Ebay's oli mĂŒĂŒgil, ca 250.- eest, kasutatud mootor. Pani mĂ”tlema, Ă€kki peaks vĂ€ndaga aknad paigaldama. :D 
Uut saab, aga koos mehhanismiga ja hinnaks ca 1200.- . Mulle kĂŒll maitsevad makaronid, aga mitte nii palju.Â Â đŸ€Ł

Aga Ă”nne peab ka olema! Õnneks sĂ”ber Aaro nĂ€gi mu kuulutust ja kirjutas mulle, et tal vist garaazis on olemas mulle vajalikud jubinad. Hoidsin pöidlaid, et on.
Üks Ă”htu tuli sĂ”num piltidega :

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Pikka mÔtlemist polnud. Sai mÔlemad tÔstukid koos mootoritega endale soetatud. Varuks.
NĂ€dalavahetusel sai parem tĂ”stuk Ă€ra vahetatud. NĂŒĂŒd on hea ja rikas tunne, saab nupust akna alla lasta. :D
Konditsioneer töötab!  😁

Vahelduseks siis mĂ”ni pilt autost ka. Sai ĂŒks korralik kĂ€sipesu tehtud. :)

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

MĂ€rk on kole. Pean selle ka kuskilt kiirelt vĂ€lja otsima. NĂ€dalavahetusel minek Youngtimerile, vĂ”iks siis veits viisakam olla nĂ€gu. 😉

spacer.png

The end.

• Autor

TeisipĂ€eval siis tööle jĂ”udes jĂ€i silma, et kuskilt miskit lekib. Vea asukoht defekteeritud, ilmselt kĂŒtusepumba mĂ”ni voolik vĂ”i klamber. Kanalile sĂ”ites selgus aga tĂ”siasi, pump ise lekkis korpuse vahelt. Ilmselt vanadusest. Tegemist oli Boschi toodanguga ja jumal teab, kaua see seal all oma töökohustusi on tĂ€itnud. Aga lekkima ta hakkas. 
Kuna koju oli vaja saada, siis kiirelt sai vÔetud oma töölt uus pump. SÔidaks nagu reaktiivlennukiga. :D Aga kuna polnud midagi muud tollel hetkel kÀepÀrast, sai selle Meat & Doria toodanguga mure lahendatud.

Vana pump.

spacer.png

Uus pump.

spacer.png

Mis mind ennast hÀirib, et pidin juhtmeotsikud ka ringi tegema. Aga see on selline ajutine lahendus hetkel. Kuna plaanis ikkagist Boschi toodang tagasi sinna paigaldada, kuid alles siis, kui tulevad mu uued kinnituskronsad. 

spacer.png

spacer.png

Kere kĂŒlge kĂ€iv kronstein on saadaval originaalina, aga pumba enda kinnitusvitsa enam ei saa kahjuks uuena. See vana nĂ€gi pĂ€ris kole vĂ€lja. Ehk saan kuidagi viisakamaks seda vĂ€limust, kuniks leian uue kuskilt. 

spacer.png

NR 2 on siis see puuduv vits. Äkki kellelgi leidub kodus riiulil ja ei lĂ€he vaja ? 😋 

spacer.png

Valmis on ostetud siis sidurisilinder, kuna vana lekib Ôrnalt. Pole lihtsalt olnud mahti Àra vahetada. Ning tulevaks hammasrihma ja veepumba vahetuseks mÔningad vajalikud simmerlingused. VÀntvÔlli otsasimmer ning nukvÔlli oma. Kui lahti juba on, siis vÔiks need ka uued panna. 

spacer.png

spacer.png

Vahel peab ka Ă”nne olema. 😎😎

spacer.png

spacer.png

Proovin tĂ€na Ă”htul komplekteerida kapslid ja kĂŒlge panna. Homme ju Youngtimer ja ma seal oma kaarikuga rivis. 😋 VĂ”ib tere tulla ĂŒtlema. 

• Autor

Kusjuures ei hakanud klÔbisema rohkem. Aga eks ma proovin lÀhiajal oma pisikese vea parandada ja Ôige mÀÀrdeaine sinna sisse valada. :D

Tere tulemast tagasi!

Sellised tulepistikud olid kasutusel aasta aega ainult. Seega sul lÔpuotsa pre :) LÔpuotsa pillidel juba vÀga paljud pistikud sama mis FL. Hella lÀhitule elemente on saada nn b osana pre faceliftile.

Sealt samast remoreksist oleks saanud vÀga heas seisus trummelÔÔtsasi, oleks vÀhe lihtsam olnud.

Aga hea vaadata ja lugeda kohe, kui viitsitakse tegeleda asjadega.

Homme nÀeb siis taimeril :)

• Autor

Aasta siis oli kilp ja mÔÔk, kui ma Eixi viimati nÀgin. :D Aga nÀed, Àra tundsin eile. 

Siin eelnevalt sai mainitud, et keegi hea ja lahke kodanik pakkus mulle veljekapsleid. Eile siis vĂ”tsingi kĂ€tte, et ehk saan komplekteeritud 4tk kokku auto jaoks. Saingi kogu kompotist kokku 4tk, millel lukustid korras ja pĂŒsivad ilusti seal ratta keskel paigas. Seda ei pannud tĂ€hele, et ĂŒks bmw logo on puudu ja selle asemel BBS. Peab jĂ€rjekorda panema selle ning Ă€ra vahetama. 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Suht lĂŒhike rivi, veel. ;) Youngtimer 2021 Laitse Rallypargis 24.07.

spacer.png

Tulevaks nĂ€dalaks natukene nokitsemist.Â đŸ€·â€â™‚ïž

spacer.png

• Autor

NÀdalavahetusel oli ilus ilm ja ei suutnud mina kÀsa puhtana hoida. Oli vaja alustada ikkagi piduritega, sest lihtsalt oli vaja. Kaua ma ikka sÔidan kettad pakiruumis. 

Pidurdades oli roolis vibra ning tundus, et parem pidur jÀÀb kohati peale. Velg lÀks kuumaks ning vahel kigises, kui sÔitsid. Tohutult hÀiriv heli. 

Vanadus, rooste ja aeg on teinud oma töö.  ;) 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Plaan oli siis jĂ€rgmine. VĂ”tta kogu pidurisĂŒsteem laiali, puhastada, mÀÀrida ja vĂ€rvida. Liugurid olid korras, need puhtaks, uus mÀÀre ning kokku tagasi. Kolvid liikusid ilusti ning kaitsekummid olid terved. 
Pidurivoolikud olid suhteliselt hapu olemisega. Need sai uued boschi toodangud. 

Relakas ja traathari olid abiks. Sai raamid ilusti puhtaks ja ettevalmistatud vÀrvimiseks. 

spacer.png

MĂ”tlesin pikalt, mis vĂ€rvi kasutada. JĂ€lgin ĂŒhte bmw meest youtubes M539 Restorations ning ta kasutas sama Foliateci toodet. Oli tulemusega vĂ€ga rahul. See siis kahekomponentne vĂ€rv. MĂ”tlesin ka proovida, et milline variant siis parem ? 

spacer.png

See vĂ€rv sinna karpi jĂ€igi tollel Ă”htul. 🙄 Suutsin siis oma karujĂ”uga keerata puruks ĂŒhe Ă”hutusnipli ning vasaku poole piduritorule sĂ”lme peale. Booom! Â đŸ€Šâ€â™‚ïž  Kuna polnud mĂ”tet hakata segama vĂ€rvi mitu korda, siis lĂŒkkasin oma kunstitunni edasi jĂ€rgmisesse pĂ€eva. Haarasin pidurisadula ĂŒhes endaga ja kĂ€isin

Korrasautos, kus siis Janek aitas lolli nÔu ja jÔuga. Saime vana kÀtte ja keerme parandatud. Loodame, et peab. Seda saame teada siis, kui hakkan kokku komplekteerima kogu mudru. 

Piduritoru kĂ€isin hankisin Laki Autost. Tervelt ĂŒhe euro ja kolmekĂŒmne sendi vĂ”rra vaesem. :) Tegelt tuleks seal ees kĂ”ik torud Ă€ra vahetada mingi hetk. 

spacer.png

spacer.png

Selline ilus kuldne vĂ€rv. Loodan, et harakad Ă€ra ei varasta neid kĂŒljest. :lol:

spacer.png

VĂ€rvi ootel. :)

spacer.png

spacer.png

spacer.png

KĂ”ik mis hiilgab, ei ole ju veel kuld.  😄

spacer.png

spacer.png

Lootuses, et ma tÀna midagi p*rse ei keera, siis ehk saab Ôhtuks kokku ja sÔitma. TÀna plaanis siis kokku laduda ja pidurid Àra Ôhutada.

Tarmole ja Helisele aitÀh, et oma hoovi lubad kasutada. :P

I'll keep you updated. ;)

• Autor

See ongi special pidurisadulate jaoks vÀrv. Kuigi ma leian, et mugavam on kanda seda spreina pinnale, kui pintsli/svammiga mökerdades. 

• Autor

Eile vĂ”tsin siis sadulad varnast, kolmplekteerisin kokku ja viskasin kĂŒlge. Sai ka Ă€ra Ă”hutatud, kuid tahaks vist veel saada, kuidagi kahtlane pedaal. Äkki peaks veidi sĂ”itma ja siis uuesti Ă”hutama kogu sĂŒsteemi ? Hetkel sai ainult esipidurid Ă”hutatud.  :roll: 
Korra pean veel tĂ€na ĂŒle vaatama, et mis plekk seal nĂŒĂŒd veidi vastu kĂ€ib. Mingi kahin oli. Eks Ă”hta viskan pilgu peale. 

VÀhem möla, rohkem pilte.  :mrgreen: 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Ehk saab nĂŒĂŒd natukene sĂ”ita ilma, et midagi remontima/uuendama peaks. 😁

• Autor

Peaks ikka enne mÔtlema, kui selliseid sÔnu loopida. :D

Ühe asja teed korda, teine asi laguneb Ă€ra. Tavaline BMW. :lol::lol:
Äkki mĂ”ni targem oskab öelda, milles probleem ? Nimelt kuni eilseni, oli temp seier ilusti keskel, ka nende kuumade ilmadega. Valasin siis sutsukene jahutusvedelikku peale (check panelis pĂ”les kĂŒhlwasseri tuli, mis nĂŒĂŒdseks kustunud) ja lĂ€ksin sĂ”itma. Mootor töösoojaks ning seier pani viimase pulgani ja pĂŒsis seal.
SĂ”itsin vaiksel edasi ja jĂ€lgisin seierit. Mingi hetk siis kukkus paari seieri laiuse vĂ”rra. Peale 15km ringi koju jĂ”udes, oli temp seier ilusti keskel ning pĂŒsis seal. 🙄
TÀna hommikul tÀpselt sama, et mingi hetk oli seal viimase pulga juures ning tööle jÔudes jÀlle ilusti keskel. Kas Àkki vÔiks tekitada seda (eeldusel, et visko on pekkis) vahelduva eduga töötav viskosidur ? VÔi peaks hakkama kuskilt otsast mingit muud lahendust otsima ?

Et poleks pĂ€ris kuiv jutt, panen ĂŒhe pildi ka. NĂŒĂŒd nĂ€eb enamvĂ€hem viisakas vĂ€lja, kui kodarate vahelt sisse piiluda. đŸ€Ș

spacer.png

Loodetavasti saab varsti ĂŒhest vĂ€rskendusest taas kirjutada.😉

• Autor

Kuna mul siin tekkis vĂ€ikesed temperatuuri probleemid peale pidurite vahetust (ilmselgelt pole need seotud), siis proovisin ĂŒhe variandi Ă€ra. Kuna visko undas ees, siis mĂ”tlesin, et panen uue. Noh, tollel hetkel polnud ka mingit paremat tootjat, siis sai soojamaa pakkijalt vĂ”etud abakusi toodang. Mitte s*ttagi ei muutunud. 😁 Aga vĂ€hemasti tean, et visko on uus.  😎 

Ja kui juba laiali oli, siis vahetasin generaatori rihma ka Ă€ra. Üks hammas oli puudu ja pĂ€ris rĂ€situd vĂ€limusega oli see rihm. 
JĂ€rgmisena tuleb siis vist natukene mootori osa lammutada, kuna kuskilt eest lekib jahutusvedelikku.  🙄 

spacer.png

Kuna ma vist see hooaeg enam sĂ”ita ei viitsi, siis viin pilli lĂ€hiajal garaazi Ă€ra ja alustan demonteerimisega keretöödeks. Tuleb ohtralt pilti ja videot. 😋

• Autor

Kui armastuses ei vea, siis veab autojuppides. MĂ”ni aeg tagasi kirjutas mulle ĂŒks kodanik postkasti, et temal vedeleb kodus pööningul ĂŒks ĂŒleliigne kĂŒtusepaak ja seda aastast 1994.  đŸ˜ČđŸ˜Č  Sellise jutu peale, igal rullimehel hakkavad kĂ”rvad liikuma. Teades, millist rĂ€mpsu siin turul ringi liigub, siis erilisi ootuseid kohe ĂŒlesse kruvima ei ole mĂ”tet hakata. JĂ€in siis lisainfot ootama paagi osas. 
Ühel ilusal suvisel pĂ€eval potsatasid siis pildid mulle postkasti. Eks pilt rÀÀgibki reaalselt rohkem, kui tuhat sĂ”na.  😎

spacer.png

spacer.png

Eile Ă”htul kĂ€isin ja tassisin selle endale koju Ă€ra. đŸ€©Â 

Kuna viimasel ajal pole vĂ€ga rulliga sĂ”itnud, seisnud enamuse ajast. Ja kuna mu elukoht on magalarajoon (kahjuks ja veel), siis siin maja ees hoida teda ja hoida niigi vĂ€he olevaid parkimiskohti kinni, oli ilmselgelt palju. Sai siis otsustatud, et selleks aastaks lĂ”petan hooaja Ă€ra ja viin katuse alla Ă€ra, kus siis hakkavad toimuma vajalikult lahti ja kokku komplekteerimise tööd. Teha on omajagu, aga tulebki alustada vĂ€ikeste sammudega. 😉

Transpordi eest lÀhevad jÀllegi suured tÀnud mu heale sÔbrale: Puksiirihunt

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Stay tuned.... 

• Autor

Vaikselt siis proovin sĂŒgisese keretöö jaoks asju kokku ajada. Tegin ka vĂ€ikese vĂ”rdluse, et palju kĂŒljekarp maksab OEM osana ja siis b'kas. OEM osa saab ca 280.- euro eest H2.ee'st, miinus siis allahindlus. B osa ehk siis klokkerholm, on ca 10x odavam. RÀÀkisin ka tuttavaga, kes hakkab kere sĂ€ristama, et klokker on tĂ€iesti fine toodang. 

spacer.png

Kuna mul numbritulede pesad on ka sellised nii ja naa, siis igaks petteks tĂ”in tagapaneeli ka. Seda on sealt juba veidi ratsitud, aga mulle vajalikud kohad on olemas. Tootjat ma ei tea, aga pidi ka vist klokkeri toodang olema.  Suured tĂ€nud lĂ€hevad Marekile. 👍

spacer.png

Puudu on veel kere poolne kĂŒtusepumba kinnitus ja seda enam uuena ei saa. Ehk on lootust, et kellelgi vedeleb tĂŒkk keret ja saaks sealt lĂ”igata ?  :roll: 
Pildid siis nr 15. Seega ĂŒleskutse rullifoorumi kasutajatele. Kui Teil peaks leiduma kere, millelt saab veidi lĂ”igata asju ja leidub see kĂŒtusepumba osa, mida kannatab taastada, siis postkast on avatud. :) 

spacer.png

Olen enam kui kindel, et neid vajalikke plekitĂŒkke tuleb kindlasti veel. Aga vaatame asju jooksvalt. Ei tahaks tervet kere endale kokku osta ja pĂ€rast avastada, et polegi vaja. :D

Karbid on konstruktsioonilt tĂ€iesti erinevad. Õiget asja tahta, siis ikka a osa lugu.

See klokker ei sobinud viimati isegi jupidoonoriks, aluÀÀr pole korralikult lÔpuni tehtud (plekki puudu), eriti sillapoolne osa.

Seda just kupee omal, sedaani oma oli ok.

s-l400.jpg

• Autor

Eix, Sinu pilti praegu vaatan, siis ikka VÄGA mööda on see klokkerholmi asi.Â đŸ€Šâ€â™‚ïž

KĂŒtusepuba kinnituse tellisin ma ise e30garage norway kĂ€est, tĂ€itsa okei hinnaga, kĂ€hku tuli ja kvaliteedi poolest ka viriseda ei osanud

• Autor

Opstii, mina tĂ€nan. Ma kirjutan neile ja uurin asja. Sest mul kerepoolsest kinnitusest on jĂ€rgi riismed. 👍

8/10/2021 kell 11:25, Marko S ĂŒtles:

Eix, Sinu pilti praegu vaatan, siis ikka VÄGA mööda on see klokkerholmi asi.Â đŸ€Šâ€â™‚ïž

KÔik B-osad on sellised nagu sul pildil. A osa on selline, nagu Eixi pilt. Ehk originaalis loetakse ju kaheukselise karbiks seda uksealust osa ainult, mis kahe vertikaalse vuugi vahel, mis painutatud tagatiiva alla. Kui sa ei kavatse just tehase kohtadest punktkeevitust lahti puurida ja tagatiiva paneeli eemaldada selleks karbivahetuseks, siis A-osa suht mÔttetu osta ka.

Kommenteerimiseks loo konto vÔi logi sisse

Oluline teave

Selle veebilehe kasutamisel nĂ”ustute meie kĂŒpsiste kasutamisega. Meie ja meie partnerid kasutavad kĂŒpsiseid, sealhulgas analĂŒĂŒsi, isikupĂ€rastamise ja reklaamide jaoks. Kasutustingimused & Privaatsus

Konto

Navigeerimine

Otsing

Otsing

Brauseri push-teavituste seadistamine

Chrome (Android)
  1. Vajuta aadressiriba kÔrval olevat lukuikooni.
  2. Vajuta valikuid Load → Teavitused.
  3. Muuda oma eelistusi.
Chrome (Arvuti)
  1. Vajuta aadressiribal tabalukuikoonil.
  2. Vali Saidi seaded.
  3. Leia Teavitused ja muuda oma eelistusi.