-
320i kupee 1986 Marko S
Tere pühapäevast kõigile! Eile tahtsin garaazi minna, aga muud toimetamised tulid vahele. Tuli lükata tänasesse päeva. Väga pikalt ei viitsinud teha, aga natukene ikka. Aus olla, mingit plaani ei teinud. Läksin kohale ja tunde järgi toimetasin. Eelmine kord võtsin parema poole käigukasti tagumise tala kinnitussiini lahti. Tegin puhtaks, fabritseerisin vajalikud tükid ja tõstsin lauale. Ma ei hakka enna seda tagasi panema, kui teine pool ka tehtud. Pärast tuleb seal mingeid üllatusi ja hakka uuesti lahti katkuma. Seda ka ei tahaks. Istusin seal oma kohvitopsiga ja vaatasin, et kütusepaagi esimene kinnituskronsa kardaanitunnelis on päris paha. Otsustasin, et eemaldan selle, teen puhtaks ja siristan tagasi. Tegelikkus aga see, et kas tuleb teha uus tükk või tuleb leida kuskilt viisakam. Seda taastada pole mõtet. Seega üleskutse. Kes lammutab E30 ja võiks leiduda paremas seisus kui minu omal, siis oleksin käpp. Proovisin ka otsida ehk saab esindusest tellida? Tundub, et selleks tuleb terve uus kere osta. 😃 Variant on muidugi veel viia kuskile liivapritsi. Kahtlen, et see midagi paremaks teeb. 🙄 Ühesõnaga vaatame ja mõtleme, mis teeme. 🙂 Peale selle tüki eemaldamist oli näha, et kahe kihi vahel ikkagi roostene. Polnud midagi muud teha, kui välja lõigata see koht. Õnneks salongi poolne osa oli korras. Vajas ainult puhastamist. Siin on ka näha kuumapleki kinnituse alumist plekki. Teine pool on vahetatud. Tuli see ka uus teha. Sai hää küll. 😉 Ja proovitükk küljes. Uus versus vana. Natukene on need lohu kohad nihkes, aga see mind ei morjenda väga. Tükk aega mõtlesin, kuidas ma need "lohk on tagurpidi muhk" kohad teen. Volvo V70 esimese õõtshoova munakas on täpselt õiges mõõdus. 😁 Pisut haamrit ja saigi peaaegu selline nagu tehasest. Punkt punkti haaval lasin kinni. Õhupüstoliga jahutasin vahepeal ja jätkasin. Ja valmis. Vaja ainult maha lihviga ja ilusaks teha. Uskumatu, et ma ei teinudki taas pilti valmis tööst. ☹️ No mis seal ikka, järgmine kord. Sedasi ta minust sinna iga kord jääb. Kuniks üks päev saab sillad alla. Ei jõua oodata seda päeva, aga tean, et aega läheb veel oi-oi kui palju. 🙃
-
320i kupee 1986 Marko S
Tänan. Need tikud suristan kohe tagasi. Pärast ei mäleta enam keegi kus need käisid. 😆 Jutuubiga on kõik. Ütlen ausalt, lihtsalt pole aega. Ma teen vanakooli edasi. Teen pilti ja panen juttu foorumitesse. 🙃
-
320i kupee 1986 Marko S
Et teil ka midagi lugeda ja vaadata oleks. Tegin eile mõnuse pika päeva garaazis. Proovisin jätkata oma projektiga, mis tänaseks päevaks on vaikselt edenema hakanud. Tükk tüki haaval saab vanad roostekohad uutega asendatud. Juba autot lahti võttes nägin, et käigukasti tala kinnituse vahelt paistab rooste. Kuna seda oli võimatu inspekteerida, kui hull asi on, tuli lahti puurida. Hea et ma seda tegin. Salongi poolt ei olnud midagi näha. Ilus puhas haljas plekk. Lahti võttes selgus aga tõsiasi. Tutkit Vasja. See kõik oleks jäänud sinna peitu. 🙄 Peale lahti puurimist avanes selline vaatepilt. Ja lahti puuritud tükk ise. Need plekist ribad paistsid juba ammu silma. Proovisin neid puhastada, kuid täiesti mõtetu ajaraisk. Lihtsam oli vanad maha lõigata, nende järgi uued painutada ning tagasi keevitada. Ja nii ma ka tegin. Järgnevalt tuli ära remontida kere pool. Pisut mõõtmist ning lõikasin augu välja. Mõõtsin välja uue tüki, painutasin sobivaks ning punkt punkti haaval keevitasin tagasi. Pisut tahab veel viimistlemist, et jääks hea. Ise olen tulemusega ülirahul. Ma seda kronsat hetkel tagasi ei keevitanud. Viimistlen veidi paremaks ning järgmine kord panen ta õigele kohale tagasi. Ilmselt ootab sama saatust ka juhipoole oma. Aga sellest juba järgmine kord. Lõppsõnaks võiksin öelda, et nüüd saan aru miks restaureerimise eest võetakse tuhandeid eurosid. See töömaht ja ajakulu on ikka ulme, mis kulub sellise töö puhul mingi pleki tüki voolimiseks. 😵
-
320i kupee 1986 Marko S
Hommikust! Kunagi Eix mainis mulle, et ma ei unustaks põhja alla maha lõigatud tikke tagasi panna. Tean, et nende jaoks on tegelikult spetsiaalne keevitusmasin. Kuna mul seda ei ole ning ei ole ka plaanis ostma hakata, tuli leida muu väljund. Kaevasin mööda interneedust taga, kui lõpuks vist näkkas. Võtsin prooviks 10tk. Lähen nädalavahetusel nagunii garaazi, saan ära testida. Kui sobivad, tellin juurde.
-
320i kupee 1986 Marko S
Õdak! Täna jätkasin oma restaureerimise projektiga. Käisin ümber auto ja mõtlesin, millest alustada. Võtsin ette parema poole juhiistme kinnituse. Kronstein põhja all ise korras, aga toa poolt plekk nagu juust. Tahan jätta nii palju kui võmalik originaal plekki alles. Selle pärast ka lõikan maksimaalselt minimaalselt ära. Ja "uus" ning puhastatud tükk küljes tagasi. Ütleme nii, et tasapisi hakkab käppa tulema. Mis, kus kuidas jne. Aga õppida on veel palju. Ise olen tulemusega enam vähem rahul. 10 palli süsteemis annaks endale neli miinuse. Keevised ei ole alati ilusad nagu tahaks. Nagu Tammetõru Seiklustes tigu ütles:" Ikka edasi, ikka edasi, ei sammukestki tagasi!"
-
320i kupee 1986 Marko S
Tervitus, Kogu E30 projekt on veninud ikka päris pikale. Peale Saaremaalt tagasi toomist, pole suurt aega tegeleda olnud. Ja pole ka leidnud piisavalt usaldusväärset inimest, kelle juurde viia ning lasta teha kõik vajalikud keevitustööd. Kindlasti on neid, kes oleksid nõus tegema seda, kuid mis raha eest? Arvestades mahtu, ilmselt räägime summast 6000+ eurot. Aus olla, ma ei näe mõtet sellel. Tavaline tehasest välja veerenud 320i ju. Oleks M3, siis isegi kannataks ilmselt kulutada. Ja muidugi värvimine sinna otsa, mis pole ka odav töö, kui tahta ka kvaliteeti, mitte ainult värvikihti mis aasta pärast maha koorub. Lahendus? Järelikult tuleb ise teha nii palju kui oskan ja suudan. Kui hätta jään eks siis vaatan, kes raatsib õpetusõnu jagada. Ärge näkku lööge, kuid ma pole keevituskäppa oma elus väga palju käes hoidnud. Õnneks põhja all jääb enamus keeviseid põhjamastiksi alla peitu. Esimese asjana võtsin kätte ja eemaldasin käsipiduritorude kinnitused, mida olid üsna pahad. Lõikasin plekist uued tükid ning siristasin külge. Vanad kinnitused. Uued ja uhked tükid. Jah, keevitus pole esimese korra kohta kõige kaunim, kuid see jääb õnneks kõik keremastiksi alla peitu. 🙄 Tagasi omale kohale läksid ka kütusepaagikinnitused ning piduritorude kronkud. Sai testitud ka turvavööde kinnituse tala või kuidas iganes selle õige nimetus ka on? Tahtis omajagu eeltööd (loe: painutamist), et istuks nii nagu peab. Kui kõik sai sobima, tuli välja otsida drell ja keevituseks augud puurida. Mõned postitused tagasi kirjutasin ka, et see tala tahab pisut modifitsserimist, et turvavööde kinnitusplaadid istuksid korrektselt. Peale vaadates tundub tala olema sarnane originaalile. Mulle tundub, et tegelikkuses on liiga kõrge see ja need jupstükid istuvad viltu. Jube keeruline seletada. Selleks, et paremini istuksid, tegin talale sisselõike ning koputasin seda osa pisut madalamaks. Kui asi hea, keevitasin kinni. Minu arvates oli see ainuõige lahendus. Tegelikult ju lõpptulemus on enavähem okei ? Mina olen sisimas rahul selle tulemusega. Ja see ongi kõige tähtsam. Eelnevalt keevitama minnes uurisin, millist aerosooli kasutada nii keevituste alla, kui ka pärast kaitseks peale. Kiideti 3M Welding Thru II, aga kuskilt ma seda ei suutnud leida. Top 2 oli Würthi Roststop Quattro. Võtsin paar purki seda. Kiitke takka või laitke maha. Jätkub....
-
320i kupee 1986 Marko S
Värske peaga on palju parem asju läbi mõelda ja rumalaid küsimusi esitada. Mul augustis veel üks nädal puhkust kasutada, mõtlesin pühandada selle rullikale. Sellega seoses tekkiski küsimus, mida plekimehed ja keremehed soovitavad? Nimelt kui ma mõnda kinnitust kere külge keevitan, peaks selle kinnituse ja kere vahele laskma mingit möginat, et see seal ussitama ei hakkaks ajaga. Aga millist võtta või millist soovitatakse ? Minul isiklikult puudub kogemus. 🙄 Natukene interneedust uurides, soovitati näiteks 3M™ Weld Thru II Coating ja pärast mingi epoxy primer peale ? Või on veel mingeid soovitusi ?
-
320i kupee 1986 Marko S
On Sul infot, kust neid kerekruvisid üldse leida võiks ? Mul neid omajagu vaja.
-
320i kupee 1986 Marko S
Ei unusta. Vähemasti proovin. :)
-
O: Pre udutule raame
See oli aastaid tagasi, ma ei mäleta. Sellest ajast ilmselt asjad juba kallimaks läinud. Leksil kirjas, et *E30 pre uduka ümbrised-raamid, ABS plastik. 30.- paar. Pole kallid ju. :)
-
O: Pre udutule raame
Originaalina vist neid enam ei saa. Kunagi kasutaja Lex (oli vist) printis neid 3D printeriga. Mul endal üks komplekt ostetud, kuid ma pole neid veel külge proovinud.
-
320i kupee 1986 Marko S
Oi, tere kõigile! Ärge mu eelnevat postitust tähele pange. Mul oli ilmselt kahtlane tuju ja lollid mõtted. Sama juhtus ka lõustaraamatus, kus ma mingi rumala mõtte ajel kere müüki panin. Õnneks paar huvilist oli (loe: kummitoksijad) ja kogu protsess lõppes sellega, et eemaldasin kuulutuse. :) Nädalavahetusel käisin garaazis. Pühkisin tolmu nii keevitusmasinalt, kui ka E30 kerelt. Proovisin midagi teha ja harjutada. Ilmselt nii mõnigi arvab, et E30 pole küll see auto millel kätt harjutada. Aga mina küsingi, et mis auto siis veel, kui mitte E30 ? Kui asja mõistusega võtta ning põhjalikult läbi mõelda enne lõikekettaga kallale minemist, siis ei tohiks midagi kohutavat ju juhtuda ? Ja õnneks ei juhtunudki! Ise olen tulemusega rahul. Ja see on kõige tähtsam minu arvates. :) Sedasi ta seal tõstukil oma aega veetis. Pahaks ei läinud midagi. Algusest saadik on tagumisel aknalaual mind häirinud see kole "lõigatud" auk. Ilmselt mõnel eelneval omanikul on olnud suur tuhin peal ja soovinud bassikõlarist rohkem salongi heli saada. Selle pärast on ka see jube auk sinna tekitatud. Kuna tegemist oli minu arvates suhteliselt lihtsa kohaga, mida alguseks remontida, siis selle ma ette võtsingi. Lõikasin servad ilusaks ning mõõtsin uue tüki välja. Punktitud. Jah, mõnest kohast põletas läbi, kuid sain korda tehtud. Kindlasti kõvem keevitusmees ütleb peale vaadates ära, mis on pildil valesti. Kui üldse midagi on ? Ja lõpptulemus. Kunde jalge all oli ka üks pisikene auk. Lappisin selle ka ära. Puhastasin salongis suurem osa roostekohti ka ära. Ütleme nii, et tagaistujate jalgealune jääb täiesti puutumata ning mitte mingit keevitust ei vaja. Eesistujatel aga seis pisut nutusem. Aga sellest juba järgmises postituses. Kuna laupäevasel päeval oli palju muudki tegemist garaazis, siis rohkem hetkel teha ei jõudnudki. Igav oli ja palusin AI'l niisama rumalustega tegeleda. :D
-
320i kupee 1986 Marko S
Et teema päris unustusse ei vajuks: auto on endiselt alles, seisab nukralt tõstukil ja ootab oma aega. Seda aega lihtsalt pole, et ise tegema hakata. Mõtlen, et ehk 2026. aasta kevadel vaatan uuesti üle, mida teha ja kuhu ning kelle juurde viia. Kui keegi teine peab töö ette võtma, siis tahan, et see saaks tehtud korralikult, mitte „ah, käib kah“ stiilis. Selliseid meistreid kahjuks jääb aga aina vähemaks. Peas on käinud ka müügimõtted, aga õnneks on need praegu vaid mõteteks jäänud. Lihtsalt nii palju muud on teha, et kuidagi ei jõua sinnani, et tõstuk alla lasta ja pihta hakata. Eks kahtlen ka oma keevitusoskustes — seegi on üks põhjuseid, miks pole ise suristama hakanud. Õnneks auto leiba ei küsi ja seal lae all kere halvemaks ei lähe. Elame päeva korraga. :)
-
316i touring'92- MartinM
Sigamugav on asju teha, kui saad autot sedasi keerutada.
-
320i kupee 1986 Marko S
@eix22, endal tekkis sama mõte, et teen sinna süvendid sisse ja saab ehk need plaadid paremini istuma. Vaatame, kuidas asi välja kukub.