Hüppa postitusse
Postitatud
comment_27167

Kui nüüd lugema hakata, siis minu kaheksas BMW, sh. viies E30 8)

Eile jõudis Saksast siia. Otsisin, mis ma otsisin, aga M-tech II ringiga 318is'i mul leida ei õnnestunud (planeeritud eelarvega). Siis saigi lastud see ära tuua, kuna hind ja kaup tundus olevat sobivas kooskõlas. Otstarve saab tal olema eelkõige ringrajaüritustel meelehea pakkumine, kuna pereautona kasutuselolevast E46 Touringust hakkas juba kergelt kahju.

Kuid enne rajaleminekut on plaanis uuendada kindlasti vähegi kulunud veermikusõlmed, õlid, filtrid, küünlad... Talvel peaks võibolla keti koos juurdekuuluvaga ka uueks panema, kuna antud mootoril selle asjaga vist nalja pole.

Esialgsed muljed on päris head. Ma polnud ammu enam kupee E30-ga sõitnud ja see kardilik juhitavus ja suhteliselt "kerge" saba veavad ikka suunurgad jälle üles.

Mõned Saksa pildid, millelt üldpilt näha peaks olema. Sisus midagi erilist pole - tumehall ruuduline polster, must lagi, M-tech 1 rool. Roolivõimendit ei ole (?) aga rinkal on see eeldatavasti isegi parem.

kahkukas_v_e.jpg kahkukas_v_k.jpg kahkukas_v_t.jpg

• Vastuseid 188
  • Vaatamisi 40,1tuh
  • Loodud
  • Viimane vastus

Teemas enim postitanud

Esiletõstetud vastused

• 2 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_20390

Mis siis vahepeal juhtunud.

Ketivahetuse käigus pandi kenasti nukad õigesse asendisse (rakisega), kuid mootor muutus seeläbi uimasemaks. Ilmselt oli seal enne vähe kangem sätung seljas. Internetiavarused ja M42-spetsiifilised lehed soovitavad:

You know how on the E30 M3 you have to buy a $300 kit with adjustable cam sprockets to tune your cam timing? Not on the 318iS! The M42 is equipped with tunable cam sprockets from the factory. So pull your Cosmoline covered valve cover off and with the proper tools you can tweak your intake and exhaust cams up to 6 degrees +/- to provide more top end horsepower or more low end torque. See, you don’t have to blow a grand on a set of Schrick cams to make your M42’s cams a little hotter. The best setup is to adjust the intake cam to 5 degrees (advanced) and leave the exhaust cam alone.

Nii peaks siis ilmselt ka proovima. Kas just 5*, aga 3 või 4 ehk ikka...

Väljalase on ka lõplikult ilma katalüsaatorita ja väikese kõhualuse pütita nüüd. Keskel uus Simonsi sportreso ja taga originaalpütt.

Eile Tabasalus toimunud rajapäeval sai selle raja isiklik parim ka välja sõidetud (45,77), kuid ma olin seal varem vaid ühe korra kiiresti selle autoga sõita proovinud ning seda paduvihmas Toyo R888-ga. Seega ei tulnud see parandus üldse raskelt. Mees on ka veel talvest roostes ja auto osas tundub olevat eelkõige vaja:

1. nuka ajastus teravamaks saada

2. 4,45 differ alla panna

3. uurida rataste külgkallete reguleerimise tekitamist, sest rehv töötab vaevalt poole laiusega:

103487752c4e35_s.jpg

4. mitte unustada rajale minnes amorte jäigaks keerata (terve ürituse sõitsin kõige pehmemas seades - vanadus või eelmisel ööl kell 5 magamaminek või ei tea mis :?: )

Puuri sel aastal kindlasti ei tule, roolilati osas ka suurt muret tegelikult pole. Ilmselt need jäävad nii, nagu on.

Üks pilt ka Aini kaamerast:

10380631eed42c_m.jpg

• Autor
comment_20299

Täna sai siis sisselaskenukk umbestäpselt 4,5 kraadi varasema sätungi ning nüüd tunneb juba jälle oma vana rallika ära :) Tühikäik on veits koledam ja madalale suurt muidugi miskit juurde ei tulnud, aga peale 3KRPMi reageerib jälle paremini küll, mida ongi eelkõige tarvis.

• 2 nädalat hiljem...
  • 1 kuu hiljem...
  • Autor
comment_19379

Vahepeal on auto lihtsalt seisnud, kuna soetasin omale igapäevaseks liikumiseks veel kolmanda BMW peresse juurde.

Pühapäeval aga näitasin paksu kollase õietolmu all olevale asjale üle pika aja starterit ning käisin Rapla kardirajal toimunud Angelar Cupil. B-klassis (81-142kW) õnnestus koju tuua võidukarikas. Ise veidi üllatunud ja muidugi rahul.

Eeloleval laupäeval on plaan EBK II etapile minna, kus Raplas sõidetakse vastupidiselt tavapärasele sõidusuunale. Samas lubab äikest ja mul on valida kulunud lamelli ning kulunud ToyoR888 vahel. No eks paistab.

• Autor
comment_19378

Ahah, seda tahtsin ka veel mainida, et need reguleeritavad Konid on ikka täitsa asjalikud amordid.

Kui läinud ürituse esimeses voorus rada veel kergelt niiske oli, hoidsin esimesi veidi pehmemas asendis. Kui aga pärast kuivas ja päikest näitas, keerasin jäigemaks tagasi ja see mõjub ikka kohe ja konkreetselt auto käitumisele.

Ma pole muidugi mingite Öhlinsitega sõitnud, aga nende Koni Sport Shortide kohta ei oska küll mitte ühtegi halba sõna öelda ega isegi paremaid tahta.

• Autor
comment_19314
Kuidas uus differ tundub?
Ei oskagi öelda. Tundub, et töötab :). Meeletut vahet rajal vahetusega ei tunnetanud, Rapla parimat muidugi parandasin kohe 0,4 sek aga see ei pruukinud ainult sellest olla. Oleks kuskilt saaks mõistliku hinnaga motorspordi 5,XX difri, siis astuks muidugi veel sammu edasi, aga hetkel topiks üleoleva 5-10K pigem mootori jõu otsesesse suurendamisse.
  • 3 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_18995

EBKII etapp Raplas (päripäeva): 53,73 ja teine koht A-klassis.

OT26 Audru ringrajal: parima aja parandus 0,6 sek võrra ehk uus parim 1,06,4. Samas jäi kiirest kurvist veel pedaal põrandas läbi minemata...

Audrus said lõpuks otsa ka esimesed piduriklotsid, millega auto kaks aastat tagasi Saksast saabus. Suvalise firma odavklotsid, kuid mul pole põhjust neid mitte ühegi paha sõnaga meenutada, sest pehmeks ma neid ei saanud kordagi. Nüüd aga, kui uued vaja alla visata, pööran pilgu ikka rajumaks kohtlemiseks ettenähtud kraami poole, ehk siis ilmselt Ferodo DS Performance või DS2500.

ToyoR888 jooks hakkab ka mingil ajal otsa saama. On kerge idee proovida miskit muud, näiteks Hankooki tänavaslikki ehk aga sinna on veel tsiba aega mõelda.

Järgmine üritus 19/07 jällegi Audru rajal.

• Autor
comment_18898

Ferodo DS Performance klotsi Eestis võtta pole, seega läksin DS2500 teed.

Plaanisin esialgu osta ainult esimesed, kuid erinevatel põhjustel on nüüd kõik uued DS2500-d olemas.

Kas suporti liugtappidele sobib vasepasta? Käepärast on ka grafiitmääret, kuid see ei kannata vist temperatuuri. Olen keset vaikust ja metsi puhkamas ja siin pole spetsiaalseid võidusõidupastasid kuskilt võtta, pühapäevaks aga on vaja uued klotsid alla visata ja suportid korralikumalt liikuma panna.

• Autor
comment_18791

Pidurid said head. Kõik sai puhtaks ja ilusaks. Supportid on plaanis veel enne auto talvekorterisse panekut küljest keerata ja talvel neid ka uuendada. Klotsid tunduvad äkilisemad küll kui eelmised.

Nädalavahetusel toimunud EBK III etapp Saugal ei suutnud piduritele mingeid probleeme valmistada. 10 ringi järjest +30* juures ja kõik oli piduritega endiselt hästi.

Muus osas aga käitus auto hoopis kehvemini. Saba oli jube libe ja kurvides tundus üldse hoopis teistsugune. Kindlasti oli see paljuski tingitud rehvide jaoks kõrgemast temperatuurist (seda kurtsid paljud) aga nüüdseks selgus ka see, et otsa olid saanud esimesed rattalaagrid. Mis sest, et ma need eelmisel sügisel uueks lasin panna. Väike konsultatsioon rajahuntidega ning sõelale soovitati jätta vaid SKF ja FAG. Viimane toodi hea hinnaga kätte ja nii nad siis uuesti vahetusse läksid.

Audru rajaüritusest veel niipalju, et seekord tuli kolmas koht ringiajaga üle sekundi aeglasem sellest, mis ma nädal varem sõitsin. Auto ja temperatuuri süüks seda aga täielikult ei aja, sest kindlasti mängis rolli juhi jaoks ka see, et enne võistluste algust taevapoole ratastega autot sai näha.

Hea inimene Mart154 aitas täna lõpuks roolisamba koonuspoldid ka lahti saada. Nüüd saab sõiduasendi mugavamaks sättida.

Uus üritus 20/08 uuesti Audrus.

• 2 kuud hiljem...
  • Autor
comment_17783
Kas olen pime või ei ole siin teemas sellest mustast laest pilti?
Ega vist ei olegi. Pole mingeid fotoshoot'e teinud :)

Kui väga huvitab, võin mõnel õhtul klõpsu teha, aga üldiselt on selle laega selline lugu, et minu auto tühja salongi jaoks on ükskõik, milline ja kas üldse mingisugune lagi seal on ja kui see ühel hetkel mul nüüd näppu jääb, võtan ta maha ja toon turule.

• 8 kuud hiljem...
  • Autor
comment_13362

Eile sai selle aasta hooaeg avatud Rapla kardirajal, kus toimus Eesti BMW Klubi Karikas I etapp ning Angelar Garage Suvekarikas II etapp üheskoos. Päev otsa ladistas vihma ja kuiva rada tunda ei saanudki. Aga ka märjal rajal oli väga mõnus üle pika aja sõita.

Tulemustest niipalju:

- EBK A-klassi (kuni 110 kW) arvestuses esikoht,

- AG B-klassi (80-142kW) arvestuses kolmas koht.

Ise väga rahul mõnusa päevaga "iseendale" ja muidugi ka poodiumikohtadega.

Muudatustest auto juures saab rääkida vaid talvel ostetud uuest jooksust Toyo R888-test. Kõik muu kestab ja hullu vajadust midagi edasi arendada nagu polegi. Istud sisse ja lähed sõidad meele rõõmsaks, iga kord :)

• 2 kuud hiljem...
  • Autor
comment_12246

Vahepeal siis paar korda jällegi autot tuulutatud:

AG karikas III etapp / EBK Cup III etapp Audru ringrajal 08/08/2010:

EBK arvestuses A-klassi esikoht, AG arvestuses B-klassi VI koht. Parim ringiaeg 01:06.818

AG karikas IV etapp Tabasalu ringrajal 29/08/2010:

AG B-klassi II koht ja päeva paremuselt III aeg (00:45.265) mis on vist ka minu uueks Tabasalu saavutuseks.

16385433a40a00_m.jpg

163855756f914d_m.jpg

• 1 kuu hiljem...
  • Autor
comment_11532

Auto suudab vahest ka üllatada. EBK viimasel etapil 12/09/2010 Raplas oli auto seisukord peale soojendussõite selline:

16687649c06064_m.jpg

Põhjuseks bensiinipump. Sai küll lahti harutatud ja alguses heaga koputatud ja pärast tugevamini aga ei võtnud enam vedu. Sai ka proovitud otse akult toidet peale anda, aga ei aidanud seegi. Kuna varuosakunnidel polnud E30 pumpa riiulist võtta, sõitsin etapi sõbra autoga ja oma autoga tulin koju tagasi nööri otsas.

EBK Cup aga siis selleks aastaks läbi. Auto oli tubli ja sõitis minu abiga ennast viimasele etapile vaatamata A-klassi esikohale.

Kuna rajaautol on korralik kütuse etteandmine suhteliselt oluline, ei hakanud kemiseerima ka pumba taastamisega, vaid sai hangitud uus VDO-Siemensi pump

16687647e46513_m.jpg

Tänaseks pump küljes ja käib jälle nagu kell.

03/10/2010 on viimane Angelar Garage etapp Raplas, kus on mul teoreetiline võimalus ka ennast poodiumile jällegi sõita. Eks paistab.

• Autor
comment_11418

Viimane AG karika etapp Raplas:

B-klassi esikoht :P Õnnestus turvalise varuga kiiremini sõita ka hullust valgest Saabist ja selle pilootidest.

AG hooaja kokkuvõttes viis see etteaste mind teisele kohale (esikoht Cardo E28-ga)

Võistluse tulemused:

http://media.damochka.ru/images/personal/740/716740/4.1286179859.gif

Detailtulemused:

http://www.hot.ee/froxy/tele/rapla031010AG.htm

Karika lõppseis:

http://media.damochka.ru/images/personal/740/716740/4.1286135567.gif

Selleks aastaks siis ilmselt sõidud läbi. Talvel tahaks veidi keretöid teha (kes teab mõistlikku kohta soovitada, võib julgesti teada anda). Näituseauto kvaliteeti ei vaja ja aega tegemiseks on samuti terve talv.

Ühte teist lihtsamat võiks iseenesest veel teha, et natukene asja veel kiiremaks saada. Cardo, kes viimasel etapil minu autoga sõitis, soovitas rattakalletega mängima hakata. Võibolla peab tõesti kaldeplaadid ikkagi soetama. Esimese strutbari võiks lisada, tagumisse otsa võiks keretööde käigus difriga seotud "kolmnurga" tekitada. Ja aku on ka endiselt taha viimata.

• 1 kuu hiljem...
  • 4 nädalat hiljem...
  • Autor
comment_10485

aad.thumb.jpg aag.thumb.jpg aah.thumb.jpg aaj.thumb.jpg aao.thumb.jpg aaz.thumb.jpg abb.thumb.jpg abf.thumb.jpg

jne...

Ehk et tellimusse läksid uued sisemised koopad, tiivaääred, tagapaneel, bensupaagiluuk. Kõva tööd tahavad saada uksed ja esipõll. Karbid on korralikud, aga Tõnis tekitab ilmselt sinna tugevdatud koha, kust terve auto külg ühe hooga üles tõsta.

Kommenteerimiseks loo konto või logi sisse

Oluline teave

Selle veebilehe kasutamisel nõustute meie küpsiste kasutamisega. Meie ja meie partnerid kasutavad küpsiseid, sealhulgas analüüsi, isikupärastamise ja reklaamide jaoks. Kasutustingimused & Privaatsus

Brauseri push-teavituste seadistamine

Chrome (Android)
  1. Vajuta aadressiriba kõrval olevat lukuikooni.
  2. Vajuta valikuid Load → Teavitused.
  3. Muuda oma eelistusi.
Chrome (Arvuti)
  1. Vajuta aadressiribal tabalukuikoonil.
  2. Vali Saidi seaded.
  3. Leia Teavitused ja muuda oma eelistusi.