Uus päev, uued lood. 😄
Ühesõnaga läks siis nii, et sai vana mädanenud saast sealt alt minema visatud. Oli teine ikka päris otsas. Sillatala suurtest puksidest polnud midagi alles.
Selle metallist katte pean ka tellima või vaatama, kellel leiduks korralikku ? Esindus küsis päris mitu head krooni selle eest. 🙄
Põhja alt siis selline. 35 aastat sünnist, eks ühtteist jääb sinna põha külge kinni. See summutipüti pealne kuumaplekk läheb ka vahetusse. On tellitud, aga millal see jõuab, ei tea. Muidugi vaatasin neid polte, ei tea, kas mõni elusalt ka lahti tuleb või lähevad kõik pooleks ?
Üks null, minu kasuks!
Jupitame.
Ja nagu ikka vanale autole kohane, midagi peab pooleks minema. 😄 Selle eest aitäh, Klenn! 😅
Umbes 8 mutrit hiljem.
Veovõllid said ka uued kummid ning uue määrde sisse.
Mõned suitsupausid ja ropendamised hiljem:
Kuna keegi oli eelmise summutipütile keevitanud mingit kohutavad aiapostitorud sinna külge ja alt võttes selgus, et kogu pütt on mäda, siis sai hakatud mõtlema erinevatele variantidele. Variant üks oli, et lasta kellelgi teha summuti. Võtsin variandi kaks.
Bosal pakub tervet summutitükki sinna taha, koos klambrite ja kummitrippidega. Hind oli piisavalt taskukohane, et kaua ei pidanud mõtlema.
Saabusid kaua oodatud kullast tükid. BMW originaal kuumaplekid. Minu omad olid nii mädad ja otsas, et kuidagi ei tahtnud neid alla kruvida. Ühed kinnitused pean veel tellima, aga esialgu jätan vanad. Õnneks hind polnud ka kohutav.
Ja kui juba Intskeibis käisin, uurisin ka kütusepaagi kohta, et mis võiks originaal maksta. Tooli polnud, aga hoidsin letist kinni. Ikka tuhat pluss oli hind ja selle sees pole seda kahe paagi vahelist ülevoolu toru. See lisaks veel ca 170 rutsi. 🙄
Aga sellega ma ei kiirusta. Neid paake oli piisavalt veel saksa laos. Kui peaks lotoga võitma, siis jätkub ehk mulle ka üks.
Kuna kardaan tahtis ka pisut uuendust, siis polnud väga valikuid, kas Tallinn või Pärnu kardaanimehed. Kuna päälinnas tuttav seal, siis sai sinna viidud. Taastati siis isase
poole nuut, vahetati ristid (need olid päris korraliku loksuga), balanseeriti ja värviti ilusti mustaks.
Kuna kuumaplekid olid ka juba oma aega ootamas, sai need ka ära vahetatud. Ma isegi imestasin, et visuaalsel vaatlusel kohutavad roostesed kinnituspoldid, tulid lahti ilma probleemideta. Vedas!
Ja siis läks külge summuti. Mulle meeldib. Näeb välja nagu originaal. Polegi vaja vihmaveetorusid sinna. Ei tea, kas see tuleb vanusega, et mida rohkem originaali lähedasem, seda parem ? 😄
Kogu mudru koos, siis oli vaja kontrollida üle kõik tuled ja viled, et ülevaatusel kellelgi miskit öelda poleks. Kõik töötas nii nagu pidi, eelmisel päeval.
Vasak esimene suunatuli otsustas, et tema enam koostööd teha ei soovi. Aga selle remontimiseks peab ju esipampri maha kitkuma, kuna kinnituskruvid on stange taga. Insenerid, ma ütlen!
Aga seal oli vaja samkompunn teha, kuna miinusklemm oli maha mädanenud. Natukene mägiaivari ajusid ja asi korras oligi. Ideaalis tahaks tegelikult ära vahetada mõlemad esisuunad. Vähemalt pesad, klaasid on korras. Aga neid ju b osana kuskilt ei saa ja originaalina taheti ca 50.- tükist. Las ta hetkel olla, tulevikus ehk.
Üllatavalt viisakas näeb esipõll välja ilma stangeta. Kartsin, et tuleb üllatusi.
Viimane üv oli autol 2014 aastal. 17.06.21 sai siis ülevaatusele mindud. Aus olla ei lootnudki, et ma läbi saan. Pigem oli soov teada saada, kas kuskilt midagi logiseb või on aastatega pehmemaks muutunud. Üllatus oli suur, kui pill läks ülevaatuselt läbi ja seda puhtalt.
Pidurid olid head, amordid korras, sillad tummised. Isegi heitgaasid olid väga head. 😎 Mõningad asjad olid, mis vajaks tähelepanud, kuid need pole liikluses ohtlikud.
Tempel passi ja liikusesse!
Mida vanem auto, seda rohkem muresid varuosa saadavusega. Ja nii sellegi auto puhul. Probleem oli siis nimelt paremas aknatõstukis ja selle mootoris. Tõstuk liikus, kuid mootor ei tahtnud kuidagi koostööd teha.
Igaks petteks sai kontrollitud üle kaitsmed ja voolud. Pistikuni jõudis vool ilusti ja ka harjadeni, kuid sealt edasi mitte. Kõige odavam variant oli mootor lahti kitkuda ja loota, et saab omade jõududega tööle.
Ega ma väga kõrgeid ootuseid ei pannud, et selle tööle saan. Aga kes ei proovi, see ei saagi teada.
Rootor käis ringi, kuid koos puksiga korpuse põhjas. Kitkusin selle siis välja proovimaks puksi liikuma saada. Tulemuseks siis katkine puks. Alleaa!
Tuli jälle Aivar Mägi enda peas üles äratada ja ta tööle panna. Siis aga käis kõlks! Sõbra poisil kodus 3D printer. Mõeldud, tehtud!
Proovisime siis printida puksi. Mõõtudelt tuli õige, kõik toimis nii nagu pidi, aga ilmselt siis mähis ise pekkis. Tuli mõelda välja mingi uus lahendus asjale.
Sai siis hakatud otsima, et kust mootorit leida. Ebay's oli müügil, ca 250.- eest, kasutatud mootor. Pani mõtlema, äkki peaks vändaga aknad paigaldama.
Uut saab, aga koos mehhanismiga ja hinnaks ca 1200.- . Mulle küll maitsevad makaronid, aga mitte nii palju. 🤣
Aga õnne peab ka olema! Õnneks sõber Aaro nägi mu kuulutust ja kirjutas mulle, et tal vist garaazis on olemas mulle vajalikud jubinad. Hoidsin pöidlaid, et on.
Üks õhtu tuli sõnum piltidega :
Pikka mõtlemist polnud. Sai mõlemad tõstukid koos mootoritega endale soetatud. Varuks.
Nädalavahetusel sai parem tõstuk ära vahetatud. Nüüd on hea ja rikas tunne, saab nupust akna alla lasta.
Konditsioneer töötab! 😁
Vahelduseks siis mõni pilt autost ka. Sai üks korralik käsipesu tehtud.
Märk on kole. Pean selle ka kuskilt kiirelt välja otsima. Nädalavahetusel minek Youngtimerile, võiks siis veits viisakam olla nägu. 😉
The end.