Hüppa postitusse

Kuhu jäi teema "blacklist" petistest?


Mikko

Soovitatud postitused

Olen saanud juba piisaval hulgal kirju küsimusega, miks kustutati foorumist teema petiste kohta, et pean vajalikuks selle tagamaid selgitada.

Lihtne põhjus selgub EPL 30. mai 2013 artiklist:

Kui AKI saab eraisikult kaebuse, et foorumis on teda nimetatud petiseks, siis teeb inspektsioon päringu karistusregistrisse või politseisse. „Kui register või politseiasutusest saadud info kinnitab isiku pettusega seotud elukombeid, siis tavaliselt asub menetleja seisukohale, et postitaja õigus sõnavabadusele kaalub üles andmete omaniku õiguste riive,” selgitas AKI nõunik Stiina Liivrand.

Teisisõnu, foorumis võib kedagi petiseks nimetada ainult siis, kui too on reaalselt karistatud. Vastasel juhul nõuab seadus, et petiseks nimetatu ise annaks selleks loa.

Täpsemalt saab iga foorumlane ise edasi lugeda Postimehest ja EPLst:

http://www.postimees.ee/1243260/foorumites-laimamise-eest-kaevatakse-uha-sagedamini-andmekaitsesse

http://www.epl.ee/news/eesti/petise-nao-ja-nime-voib-avaldada-vaid-petise-loal.d?id=66208436

Seega igasuguste kaebuste ja probleemide vältimiseks eemaldasime terve "blacklist" teema ja julgustame kõiki foorumlasi pettuse ohvriks langedes pöörduma selleks loodud pädevate organisatsioonide poole.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Mis on ostu-müügirubriikides ebaseaduslikku? Neis teemades on müükide puhul vastutavateks kuulutuste lisajad ning müügiteema foorumis on informatiivse iseloomuga. Foorum ei tegele müügiga.

"Blacklistis" enda nime leides AKI-le avaldust tehes oleks foorum nii või naa olnud kohustatud nn petise tuvastamatuks muutma või kustutama.

E30 Community ei ole huvitatud piiride kompimisest ja kuskil asutustes halba valgusesse sattumisest - piisab täiesti osade juhtide sõidustiilistki.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Blacklisti võib ju teha ka sellises formaadis, et kasutajad lisavad sinna inimesi, kellega on esinenud "arusaamatusi". Foorum ei tohiks sel juhul kuidagi vastutav olla.

 

Kõiki seisukohti saab ka väljendada viisakalt ja mitte kohe kirjutada, et kasutaja see ja see on petis, vaid kirjeldada olukorda, et näed maksin rahad ära, kaup lubati ära saata selle aja jooksul aga ei ole siiamaani kaupa kätte saanud. See on pigem olukorra kirjeldus kui süüdistamine, teine pool saab selgitada, milles asi ja kui ei selgita, siis kõik teised saavad teha sellest omad järeldused.

 

Mõned korrad olen selle foorumi kaudu midagi ostnud ja üks kord sain konkreetselt petta, mingi tattnokk tahtlikult eksitas infoga müügikuulutuses. Saatis mind pikalt, kui ütlesin, et kaup ei sobi. Sel ajal oli veel blacklist olemas, peale sinna juhtunust kirjutamist tekkis tal ikka huvi, et kuidas asja lahendada. Aga see blacklist oli selline, kus nähtavasti mingite teenuste eest sai ennast kustutada ja see nimi kustutati sealt ära ja kohe saadeti mind uuesti pikalt.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Tiit, see variant on ainuke jah, mis saaksime teha aga mulle tundub, et BMW Klubi lahendus ei ole just parim, sest seal on võimalik isikuandmetes ikka sorada. Ja kasutaja võib mujal foorumis olla teise nimega, mis kaitseks lugejaid ainult E30 foorumis.

Mote - ma olen näinud piisavalt palju postitusi, kus kas algataja või keegi teine alustab juttu viisakas toonis ja räägib ära, kuidas asjad olid. Seejärel vastab teemale "petis", kes ei nõustu ühegi väitega ja mida edasi seda ropumaks kõnepruuk läheb ja välja tuleb ikka üks robustne teema, kus ka niisama lugejad teemat solgivad.

E30 foorumis on võimalik kasutajat ka hinnata ja tema profiilile kommentaar kirjutada. Hetkel on profiiliomanikul võimalus kommentaar kustutada, kuid kui selline süsteem hakkab populaarsust koguma, saaks kommentaari kustutamise võimaluse kasutajatelt ka ära võtta.

Igaks juhuks täpsustan, et mind ei ole tarvis "blacklist" teema kadumisega vaja seostada. Kui see kära ükskord tekkis, et kus jäi, imestasin isegi.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Ma pigem mõtlesin, et nad avaldavad nime, telefoni numbri, asukoha ja e-posti aadressi iga isiku kohta. Keegi neist isikutest pole lihtsalt AKI-le avaldust teinud, muidu poleks seal teemas nii detailset infot.

Tegelikult arvan, et meie foorum võiks uue "blacklist" teema tekkides sinna postitada ainult väliste foorumite linke "petiste" teemade kohta teistes foorumites. Oleks meie igasugusest jamast puhas :D

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 2 nädalat hiljem...

Ma siis valgustan natuke EBK "petturite" teema toimimise põhimõtteid.

 

Kasutajal on võimalik kirjutada klubi juhatusele kaebus (info@bmwclub.ee).

Seejärel vaadatakse kaebus üle ning otsustatakse, kas on üldse millegi kriminaalsega tegemist.

Kui esmapilgul tundub, et kaebus on põhjendatud, küsitakse müüjalt täiendavat informatsiooni - ehk antakse võimalus enda seisukohti kaitsta. Juhul, kui müüja põhjendab advekaatselt enda seisukohti, palume omavahel asjad lahendada või õiguskaitseorganite poole pöörduda - EBK ei ole kaebuste sisuline lahendaja.

Juhul, kui isik, kelle peale kaevatakse, ei vasta või tema põhjendused ei ole ilmselgelt mõistlikud, lisatakse kasutaja hoiatuste nimekirja. Samuti on tõenäolisem sinna nimekirja sattuda neil, kelle peale on korduvalt kaevatud.

 

AKI ei ole minu teada EBK poole pöördunud.

 

EBK lähtub hoiatuste teema pidamisel peaasjalikult Isikuandmete kaitse seaduse §-st 11.

Muudetud , muutis madis28
Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Kommenteerimiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks pead olema registreeritud kasutaja

Loo konto

Loo konto meie foorumisse. See on lihtne!

Registreeri uus konto

Logi sisse

Sul juba on konto? Logi siit sisse.

Logi kohe sisse
×
×
  • Loo uus...

Oluline teave

Selle veebilehe kasutamisel nõustute meie küpsiste kasutamisega. Meie ja meie partnerid kasutavad küpsiseid, sealhulgas analüüsi, isikupärastamise ja reklaamide jaoks. Kasutustingimused & Privaatsus