Hüppa postitusse
  • 0

Milline jahutusvedelik ja miks?


MKool

Küsimus

Kui otsida antud teema kohta netist, siis tuleb alati erinevaid vastuseid erinevatelt inimestelt. Sama juhtub ka mehaanikutelt ja poes müüjatelt küsides. Esitasin küll selle küsimuse kellegi auto teemas, sest jahutusvedelikust oli seal natukene juttu, aga et mitte risustada toda teemat, esitan küsimuse siia uuesti.

 

Nimelt, millist (mis värvi) jahutusvedeliku te kasutate? Miks? Mis on nende vahe?

 

Kui netist otsid "tosool" tuleb vastuseid, et vene ajal oli jahutusvedelik nimega tosool ja et tänapäeval on tosool lihtsalt tavaline jahutusvedelikule külge jäänud nimi. 

 

 

Lp Aaro, uurisin sinu postitatud pilte teises teemas, tänud. Kuid siiski sooviks teada mida inimesed kus kasutavad ja miks.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Sellele küsimusele on 16 vastust

Soovitatud postitused

  • 0

Värvus pole mingi standard, erinevad tootjad võivad ise omale värvid valida. Pead vaatama, mis pudeli peal kirjas ja siis vaatama, mis su autole on ette nähtud. Näiteks tsiklitele tuleks panna silikaadivaba jahutusvedelikku, vanadele autodele, mis ei kasuta alumiiniumradikat, ei tohi panna uut orgaanilise happe tehnoloogiaga jahutusvedelikku jne. Valik on kirju. Mõni räägib, et parim variant üldse etüleenglükooli ja destilleeritud vee segu. Põhiline on siiski see, et see jahutusvedelik ei tohiks hakata korrosiooni tekitama ega ka veepumpa või muid detaile söövitama. Pikk jutt lühemalt kokku võetud - kui on kirjutatud, et sobib alumiiniummootoritesse ja ei sisalda fosfaate ja nitraate jne, siis peaks hea olema küll.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Soojade maade tavaks jah vett kasutada, sest töötab ideaalselt ja ei söövita metalli ega tihendeid, aga probleemiks on just rooste tekkimine mootoriplokis. Kui veepumpa vahetada, siis näha, kui pruun kõik seest on. Ka vee korral tuleks kasutada destilleeritud vett, sest muidu tekib katlakivi jahutussüsteemi.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

M50 mootoris on viies aasta punane jahutusvedelik sees. Otsest põhjust ei oska öelda. Kuskilt kunagi lugesin,et bemmil peaks punane olema ja nii ta jäi. Mingeid anomaaliaid ei ole märganud.

Samas teisel autol, M43 mootoriga, on roheline vedelik. Oli juba ostes sees ja siiamaani pole viitsinud seda välja vahetada. Samuti mingeid probleeme ei ole.

Mootorisse sisse muidugi ei näe.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Uurisin ise ka ja BMW enda oma vastab standardile ASTM D3306. Vaatasin siis, mis standarditele poes olevad vastavad ja paljud on BS 6580. Osad on BS 6580 ja ASTM D3306. Samas osad tosooli nime all müüdavad potsikud on täiesti erinevate standardite järgi tehtud. Osad on vene standardi järgi, teised ASTM D3306 ja/või BS 6580.

Kõige naljakam on see, et isegi sama firma, sama värvi ja sama nimega aga erinevate suuruste potsikute sisud olid ka erinevate standarditele vastavad.

 

Seega tuleb ikka uurida potsikute sisu hoolsamini, värvi järgi ei saa midagi osta siin.

Nt. BMW enda vedelik on nii sinist kui rohelist. Osad punased on VAG jaoks loodud ja teised rohkem universaalsemate standardite järgi.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Olen ka seda lugenud/kuulnud. Samas olen kuulnud, et sinine "tosool" teeb sama. Siis olen veel kuulnud, et tosool on ainult vene kraam ja sobib vene masinatele. Poes silte uurides, selgus, et müüakse ka ATSM-D3306 või/ja* BS 6580 standarile vastavat tosooli ka. Enamjaolt on siiski punane kraam VAG (Volkswagen-Audi-Group) toodang ja mõeldud just nendele masinatele.

 

Onu mul ja ka mina ise oleme alati sinist tosooli sisse kallanud ja pole midagi õhku lennanud. Kuid nüüd natuke targem ja üritan otsida ATSM-D3306 standardi kraami või lähen otsin UM'ist. Plaanis on mingi päev minna AutoMaailma ja UM'i vaatama, mis seal siltidel kirjas (BMW standardi info siiamaani pärineb Amazoni BMW jahutusvedeliku müügikuulutuse pildist - https://goo.gl/MKxd4B).

 

Lisan mõned pildid toodetest. Firma nimega APchemicals teeb ka ATSM-D3306 ja BS 6580 standarditele vastavat sinist "tosooli".

.P_20170224_122000_1_p.jpg.3d535b058bc4355aab786b325a24e49a.jpgP_20170224_122032_1_p.jpg.bc5900b0611664c6676fc20447d07087.jpgP_20170224_122334_1_p.jpg.08b8256d285058b8713b4d241be9578f.jpg

 

PS: Just avastasin, et punase jahutusvedeliku tekstis on selline lahe lause nagu "Kasutusaeg jahutussüsteemis min 5 aastat". 

 

Muudetud , muutis MKool
Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Mis need bmw tihendid erinevad on teiste autode tihenditest? Mul enamuses punane sees. Vana aja piltidelgi näha, et punane jahutusvedelik on uue e30 paisupaagis.

 Tosooli nime all müüakse valmis segu ,kuhu näiteks vett juurde panna ei tohi. Antifriisile pole keelatud juurde lisasa, külmataluvus muutub nõrgemaks lihtsalt. Reaalselt on jh tosool vene aja kindla jahutusvedeliku nimetus. (a`la nagu kõiki kahvelkärusi kutsutakse roclateks, kuigi see on kindel kaubamärk ,mitte üldine nimetus) 

siin pisut infi erinevatest jahutusvedelikkudest

http://www.eava.ee/opiobjektid/mto/automkytused/81_jahutusvedelikud.html

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Standardi järgi võib panna järelikult nii punast kui ka rohelist.

Kuigi mingiaeg vist UM ei tunnistanud punast,st et garantii ei kehtinud veesärgi detailidele.

Punane jahutusvedelik peaks olema nö longlife,vähemalt 5a vahetusvälbaga.

Nagu eixi väljatoodud lehel kirjas on ka veel oranž ja kollane jahutusvedelik.

Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

  • 0

Valgma, on veel saadav roosat, lillat... Aga nagu ma kuskil eelnevalt ütlesin, värvi järgi ei saa midagi. Igast värvist on erinevate standardite järgi käivat kraami. Tuleb silti uurida.

 

 

Muudetud , muutis MKool
Kommentaari link
Jaga teistel saitidel

Kommenteerimiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks pead olema registreeritud kasutaja

Loo konto

Loo konto meie foorumisse. See on lihtne!

Registreeri uus konto

Logi sisse

Sul juba on konto? Logi siit sisse.

Logi kohe sisse
×
×
  • Loo uus...

Oluline teave

Selle veebilehe kasutamisel nõustute meie küpsiste kasutamisega. Meie ja meie partnerid kasutavad küpsiseid, sealhulgas analüüsi, isikupärastamise ja reklaamide jaoks. Kasutustingimused & Privaatsus